De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Zelf stroom opwekken

De meest populaire vorm van zelf stroom opwekken is toch wel door middel van zonnepanelen. Ze worden alsmaar goedkoper, efficiënter en steeds compacter. Daarnaast wordt het ook steeds makkelijker en goedkoper om ze te installeren en te onderhouden. Dat maakt het voor particulieren een stuk aantrekkelijker om zonnepanelen aan te schaffen. Tegen 2023 moet 16% van de Nederlandse stroom groene stroom zijn, dus de overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen ook nog eens door allerlei aantrekkelijke financiële vergoedingen te regelen (zie BTW zonnepanelen). Zo wordt de terugverdientijd aanzienlijk korter als je zonnepanelen aanschaft.

Factoren bij energie opwekken

Je wilt natuurlijk wel weten welke factoren een rol spelen bij het opwekken van zonne-energie voordat je overgaat op een aankoop. Wat zonnepanelen opleveren aan energie is afhankelijk van een aantal elementen. Zo is de kracht van de zon een belangrijke factor, ook wel de instralingfactor genoemd. Daarnaast is de stand van de zonnepanelen ten opzichte van de zon ook een factor die meespeelt. Hierbij draait het om de helling en de richting van de panelen. De ventilatie bij de panelen beïnvloeden eveneens het rendement. Daarnaast ligt het er ook nog eens aan wat het rendement en vermogen van je zonnepanelen is.

Gemiddelde opbrengst van zonnepanelen

Maar wat gaan zonnepanelen dan gemiddeld opleveren? Wattpiek is de term die gebruikt wordt voor het vermogen van zonnepanelen, kortweg WP genoemd. Het piekvermogen dat een zonnepaneel kan leveren bij de meest voordelige zoninstraling wordt hierin aangegeven. Gemiddeld kan er in de praktijk volgens de overheid zo’n 875 kWh per jaar worden opgewekt voor iedere 1000 wattpiek. Goede zonnepanelen hebben tegenwoordig een piekvermogen van zo’n 250 WP per paneel. Uitgerekend komt dat dan neer op 220 kWh per paneel per jaar.

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Groene stroom
> Groep
> Volt
> Warmtepomp
> Wattpiek
> Wisselstroom
> Zelf stroom opwekken
> Zonnecel
> Zonnestroom
> Zonnetoren

Of bekijk alle begrippen.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.