De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Aandachtspunten bij aanschaf zonnepanelen

Je moet met een hoop zaken rekening houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Het belangrijkste is het om te kijken naar de grootte van je zonnepanelen systeem, want des te kleiner deze is, des te minder rendement het zal opleveren. Bovendien zijn er tal van leveranciers, de ene wat duurder dan de andere, maar ook verschillend in kwaliteit. Monteurs die wat duurder zijn, zijn vaak wel beter en staan garant voor betere service en betere kwaliteit (zie ook de garantieregeling en keurmerken). Dit zijn zaken die belangrijk zijn als je zonnepanelen wilt aanschaffen en het is verstandig ze in acht te nemen.

De kwaliteit van zonnepanelen

De kwaliteit van zonnepanelen is een belangrijk element. Panelen van hoge kwaliteit beperken de kans op problemen of schade, terwijl panelen van lagere kwaliteit hier niet altijd garant voor staan. Er zijn vier soorten zonnepanelen, verschillend in kwaliteit. Ten eerste is er monokristallijn, de duurste, maar ook van hoogste kwaliteit. Dan zijn er de glas-glas zonnepanelen welke lang meegaan en veel minder snel achteruit gaan in opwekvermogen. Polykristallijn is iets goedkoper, is van goede kwaliteit, maar vergt meer oppervlakte. Dunne film is van lage kwaliteit, maar is ook heel goedkoop. Het rendement is eveneens hoger bij duurdere zonnepanelen.

Hoeveel panelen?

Het vermogen van jouw systeem is een goede indicator om het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt te bepalen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Dit is het maximale vermogen dat de zonnepanelen op kunnen wekken onder ideale omstandigheden (in een laboratorium of testcentra van zonnepaneelfabrikanten bijvoorbeeld). Deze omstandigheden zijn zelden aanwezig in de praktijk. Daarom wordt het Wp vermogen gecorrigeerd met een factor 0,85. Een zonnepanelen systeem met een vermogen van 2000 Wp levert in Nederland op jaarbasis dus 1700 kilowattuur (kWh) aan bruikbare elektriciteit.

Als je dus een systeem van 4000 Wp laat plaatsen, zal dit systeem dus jaarlijks 3400 kWh kunnen opwekken. Als 3400 kWh ongeveer 75% van je verbruik is kun je dus terugrekenen naar het aantal panelen dat je nodig hebt. Als je kiest voor panelen met een vermogen van 250 Wattpiek heb je dus 16 panelen nodig (4000 Wp / 250 Wp = 16 panelen). Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Zonnepanelen vergelijken

Het vergelijken van zonnepanelen is niet ingewikkeld. Er zijn verschillende factoren waarmee je kunt vergelijken om te achterhalen welke zonnepanelen het beste in jouw situatie passen. Lees het complete artikel op pagina zonnepanelen vergelijken.

De omvormer

Naast de kwaliteit van je zonnepanelen is de omvormer net zo belangrijk. Een omvormer zet de gelijkstroom die de panelen opwekken om in wisselstroom. Vooraf informatie inwinnen bij een expert en zelf je onderzoek doen is daarom aan te raden. Zo verzeker je jezelf van een goede installatie. Let hierbij op de capaciteit van de omvormer, want die moet afgestemd zijn op het vermogen van de zonnepanelen. Het is ook raadzaam om na te gaan bij de netbeheerder wat de hoofdaansluiting is. Kijk naar het rendement. Een omvormer gaat gemiddeld tussen de acht en twaalf jaar mee, dus vervangingskosten moet je ook meerekenen. Als laatste is het belangrijk om te kijken naar hoeveel MPP trackers je hebt.

Terugleveren?

Met zonnepanelen op je dak ben je eigenlijk een klein energiebedrijf. Het grote voordeel is dat er bijna geen energie verloren gaat gedurende het transport. Zonnestroom wordt dus lokaal geproduceerd en lokaal verbruikt of eventueel teruggeleverd en ergens in de buurt weer verbruikt. Juist mede hierdoor is het gebruik van zonnepanelen erg duurzaam. Als je meer stroom produceert dan je verbruikt (bijv. als je op je werk bent en het een erg zonnige dag is) dan zal het systeem automatisch het overschot terugleveren aan het net. En krijg je op basis van de salderingswet dat sinds 2014 van kracht is een terugleververgoeding. Terugleveren wordt ook wel salderen genoemd.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.