Werken zonnepanelen als het bewolkt is?

Het weer in Nederland is niet helemaal optimaal voor zonnepanelen. Het verschil is alleen niet zo groot als je verwacht, want de opbrengsten van panelen in bijvoorbeeld de Franse Riviera zijn slechts 1,5 keer zoveel. Dit terwijl de zon zijn gezicht veel vaker laat zien in Frankrijk (zie ook aantal zonuren in Nederland).

Plat dak voorbeeld zonnepanelen

Het verschil is te verklaren doordat zonnepanelen nog steeds zonnestroom opwekken bij bewolking. Maar natuurlijk wel in mindere mate. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid (diffuus licht) maar komt voor een deel toch op de panelen terecht. De zon kan wel (bijna) volledig tegengehouden worden maar dit komt zelden voor. Dit kan gebeuren wanneer het behoorlijk donker wordt door een hevige regenbui bijvoorbeeld of bij een zonsverduistering. Gezien de kosten en het rendement kan geconcludeerd worden dat het weer in Nederland (niet optimaal) maar wel prima geschikt is voor het verlagen van de energierekening met zonnepanelen.

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Wat is een slimme meter?
> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?
> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q