Hoe kom ik in aanmerking voor het teruglevertarief?

Meterkast terugleveren stroomMet zonnepanelen op je dak ben je eigenlijk een klein energiebedrijf. Het grote voordeel is dat er bijna geen energie verloren gaat gedurende het transport. Zonnestroom wordt dus lokaal geproduceerd en lokaal verbruikt of eventueel teruggeleverd en ergens in de buurt weer verbruikt. Juist mede hierdoor is het gebruik van zonnepanelen erg duurzaam.

Als je meer stroom produceert dan je verbruikt (bijv. als je op je werk bent en het een erg zonnige dag is) dan zal het systeem automatisch het overschot terugleveren aan het net. En krijg je op basis van de salderingswet dat sinds 2014 van kracht is een terugleververgoeding. Terugleveren wordt ook wel salderen genoemd.

Terugleveren

Het systeem werkt automatisch en hoef je niets speciaals in te stellen om te kunnen terugleveren. Wel dien je 1) over een juiste meter in de meterkast te beschikken (aansluiting: kleinverbruik met maximaal 3x80 Ampère) en 2) je zonnepaneel systeem aan te melden via www.energieleveren.nl. Steeds meer huishoudens beschikken over een slimme meter tegenwoordig. Zo een meter kan het verbruik en opbrengst correct registreren. Een gewone meter met draaischijf die ook terug kan draaien is eveneens een mogelijkheid. In beide gevallen kun je dus aan de slag met zonnepanelen. Mocht je niet over de juiste meter beschikken dan is het verstandig om met je netbeheerder contact op te nemen (bijv. Enexis, Liander of Stedin). Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Wat kun je verdienen?

De eerder genoemde wet uit 2014 maakt het mogelijk dat een bij jouw energieleverancier ingekochte kilowattuur gelijkgesteld is aan een opgewekte kilowattuur tot aan de zogenoemde salderingsgrens (m.a.w. de salderingsgrens staat gelijk aan hoeveel je aan stroom hebt ingekocht bij je energieleverancier, echter hanteren sommige maatschappijen soms andere maxima). Je kunt bijvoorbeeld op jaarbasis 3800 kWh inkopen bij je energieleverancier en 4000 kWh opwekken. In zo een geval krijg je €20 euro voor dit overschot en geen €40 euro zoals je wellicht zou denken. Omdat je salderingsgrens van 3800 kWh is bereikt zal alles daarboven ingekocht worden tegen het kale leveringstarief welke bij bijv. Vandebron of Qurrent ongeveer €0,10 euro per kWh is.

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?
> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?
> Zijn zonnepanelen in Nederland rendabel?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?
> Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?
> Zit er vermogensgarantie op zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q