Zonnepanelen rendement

Wanneer je een zonnepanelen systeem laat installeren op jouw dak zul je niet veel meer hoeven uitgeven dan de aanschafkosten (inclusief de installatie). Een goed systeem is namelijk onderhoudsvrij en heeft een levensduur van tussen de 20 en 30 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de panelen. Houd er wel rekening mee dat je na ongeveer 10 tot 15 jaar een nieuwe omvormer moet aanschaffen. Maar wanneer heb je die investering terugverdient? Het rendement van zonnepanelen is afhankelijk van verschillende factoren.

Voorbeeldberekening van de terugverdientijd voor een gemiddeld gezin:

De familie Jansen uit Amsterdam heeft een zonnepanelensysteem aangeschaft voor de totale kosten van €5000 euro inclusief installatie (nadere toelichting over de totale kosten van een zonnepanelen systeem vind je op de pagina installatie zonnepanelen).

Per jaar zal de familie Jansen 1750 kWh op hun energierekening besparen dankzij deze zonnepanelen, dit is de helft van hun energieverbruik. Ieder jaar stijgt de stroomprijs met ongeveer 2% tot 5%. Daardoor zal de jaarlijkse besparing ook steeds hoger worden. Tegen de Stroomprijs van €0,20 euro is dit een totale besparing van ongeveer €350 euro per jaar.

Dit houdt in dat de familie Jansen het zonnepanelen systeem binnen 9 jaar heeft terugverdiend. In jaren die daar op volgen zal de familie profiteren van gratis elektriciteit tot de levensduur van de zonnepanelen is verstreken.

Bij de berekening gaan we uit van een kilowattuur prijs van €0,20. Ook zonnepanelen (laten) plaatsen? Laat dan meerdere installateurs je verder vertellen over de mogelijkheden. En vraag gratis offertes op.

Zonnepanelen voorbeeld op het dak

Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden:

Zoals beschreven is het rendement van jouw investering afhankelijk van een aantal zaken.

 • Opwaartse hellingshoek van invallend zonlicht
  Een zonnepaneel op de noorderbreedte van Vlaanderen en Nederland levert de hoogste opbrengst wanneer het een hellingshoek van 35° (tot 36°) heeft. Bij hellingshoeken tussen 20° en 60° is de jaaropbrengst slechts 5% lager.
 • Zijwaartse hoek
  Optimaal wanneer het paneel stationair gericht is op 5° ten westen van het zuiden. Bij oriëntaties tussen zuidoost en zuidwest is er slechts 5% verlies op jaarbasis. Met een meedraaiend paneel, wanneer het zonlicht er loodrecht op blijft vallen, stijgt uiteraard de productie.
 • Rendement van het soort paneel
  Het percentage van de energie in het zonlicht (dat valt op het paneel) dat wordt omgezet in elektriciteit. Verschillende typen zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door onderzoek en ontwikkeling stijgen de rendementen nog voortdurend, maar niet meer zo hard als tussen 2000 en 2010.
 • Het achterliggende systeem
  Bij een autonoom systeem speelt de grootte van het opslagsysteem een belangrijke rol. Wanneer dit vol is kan er namelijk geen energie meer bij. Het paneel werkt dan voor niks en is er dus energieverlies. In principe zijn alle normale zonnepaneel systemen in Nederland gekoppeld aan het net. Daarom is het mogelijk om zonnestroom terug te leveren aan het net en kun je hier een vergoeding voor krijgen. Je verkoopt dus stroom aan jouw energieleverancier. Dit heet salderen.
 • Zoninstraling
  De hoeveelheid opvallend zonlicht bepaalt in belangrijke mate de opbrengst. Ook als het bewolkt is, werkt een zonnecel. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen - de rest van de stralen verspreiden ze - en in gebieden dicht bij de evenaar is de opbrengst hoger dan in meer gematigde gebieden. Men zou denken dat in Zuid-Italië vele malen meer zonnestroom opgewekt kan worden, in realiteit valt dit erg tegen. Ondanks dat daar veel meer zon is (dus meer zonuren op jaarbasis) levert een gemiddeld systeem 'slechts' 1.5 keer tot 2 keer meer op. Dit heeft vooral te maken met de temperatuur van de panelen. Hieronder meer.
 • Het aantal zonuren
  De hoeveelheid uren per jaar zonder bewolking is medebepalend voor het rendement. Op Texel zijn ca. 20% meer zonuren dan in het oosten van Nederland. Lees hier meer over: aantal zonuren in Nederland.
 • Temperatuur
  Bij hoge temperaturen wordt minder elektriciteit opgewekt dan bij lage temperaturen. Dit heeft te maken met de betere elektrische geleiding in materialen bij lage temperaturen. Hierdoor kan het zijn dat op een zonnige dag in oktober, met een temperatuur van 10°C de opbrengst hoger is dan in de zomer bij 35°C. Koeling van panelen met lucht of water kan een opbrengstverhogende werking hebben. Dit is ook een van de redenen dat in landen waar de zon 'altijd' schijnt de opbrengsten hooguit 1.5 tot 2 keer zoveel meer is. In de Sahara woestijn ontstaan daarom nieuwe problemen als men daar op grote schaal zonnepanelen wilt plaatsen.

Naast bovenstaande factoren is het soort zonnepaneel ook bepalend voor het maximaal te behalen rendement. Lees hier meer over op pagina soorten zonnepanelen.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven