Aandachtspunten bij gebruik zonnepanelen

Er zijn een aantal aandachtspunten waar je op kan letten om meer rendement te behalen uit je zonnepanelen. Zonnecellen in zonnepanelen werken als een soort zeef, bestaande uit meerdere lagen. Alle lagen zetten een deel van het zonlicht om in elektriciteit. Zo wordt er een groot deel van het zonlicht geabsorbeerd in plaats van teruggekaatst.

Zonuren

Het is interessant om te bekijken naar het aantal zonuren om je rendement te berekenen. Zonnepanelen hebben licht nodig. In Nederland zijn de zonuren tussen de 1.400 en de 1.700 uur, gemiddeld is dit 1500-1550 uur, waarbij de zonuren aan de kust meer zijn dan landinwaarts. Op de site van het KNMI kan je bekijken hoe zonnig het is in het land. Dat kan per jaar of per maand. Je hebt gewone en volle zonuren. Een vol zonuur is de hoeveelheid energie binnen een uur op een oppervlakte valt op een wolkenloze, zomerse dag. Dat is gemiddeld zo'n 1 kWh per vierkante meter.

Zonnepanelen op dak en dakkapel

Zonnepanelen aanmelden

Nadat je zonnepanelen op jouw dak hebt laten installeren is het verstandig om het systeem aan te melden bij de netbeheerder (en energieleverancier). Hiermee geef je aan dat je met jouw installatie zonnestroom zal terugleveren. Als de netbeheerder hiervan op de hoogte is, kan de teruglevering correct verwerkt worden op de jaarrekening die je van je energieleverancier krijgt. Ga naar pagina aanmelden zonnepanelen.

Regelmatig schoonmaken

Als je vieze zonnepanelen hebt en niet aan onderhoud doet dan zal het rendement omlaag gaan. Het is moeilijk om hier een getal aan te hangen. Het kan echter snel oplopen tot 15% (verlies in opwekvermogen). Er zijn andere experts die van mening zijn dat het verlies slechts minimaal is, bijvoorbeeld nooit meer dan 5%. Echter ligt het natuurlijk ook aan hoe dik het vuil is en of er ‘schaduw’ ontstaat door vogelpoep. Mochten je panelen in serie geïnstalleerd zijn dan zal je er wel flink op achteruit gaan omdat hetzelfde effect als schaduwval op de panelen zich voordoet: de zwakste schakel bepaalt in dat geval hoeveel stroom er geproduceerd wordt en hoeveel er verloren gaat.

Het is helaas ook mogelijk dat wanneer je je zonnepanelen wilt schoonmaken het slecht uitvoert er blijvende schade kan ontstaan aan de bovenste laag van de panelen. Daarom is het altijd verstandig om een zachte borstel en geen schoonmaakmiddelen te gebruiken als je je zonnepanelen zelf kunt schoonmaken. Als je een specialist inschakelt kies dan voor een glazenwasser die zich ook in de schoonmaak van zonnepanelen specialiseert.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven