Prijzen van zonnepanelen

Het is een verstandige keuze om zonnepanelen aan te schaffen. Het bespaart je een hoop geld en het is ook nog eens beter voor de toekomst. De overheid stimuleert deze investering, want voor 2023 moet 16% van de energie in Nederland groene energie zijn. Maar dat kost wel eerst een investering. Daarentegen levert het ook weer een hoop op. Dat zijn dingen die je tegen elkaar op moet wegen. Factoren die je mee moet nemen in je keuze is bijvoorbeeld wat het rendement is, wat de kosten van de aankoop van de zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken is, maar ook wat je hiermee bespaart aan energiekosten.

De zonnepanelen prijs is afhankelijk van een aantal factoren. Als je wilt weten wat de kosten bedragen voor de zonnepanelen installatie, dan kun je het beste eerst bekijken hoeveel stroom je per jaar op wilt wekken en dan kun je ook berekenen hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt. Het is altijd verstandig om een systeem te nemen dat net wat minder opwekt dan wat je verbruikt in verband met de salderingsregeling.

Schuin dak voorbeeld zonnepanelen

De meest gangbare zonnepanelen hebben een vermogen van 240 Wattpiek. Dit is de te leveren capaciteit onder de meest ideale omstandigheden. Daarbij staat 0.85 kWh gelijk aan 1 Wattpiek (Wp). Als je weet hoeveel kWh je per jaar op wilt wekken, dan kun je aan de hand van een tabel omrekenen hoeveel zonnepanelen er nodig zijn. Je kunt aan de hand daarvan bekijken wat de kosten zijn.

Aantal op te wekken kWh: Vermogen in Wp: Aantal benodigde zonnepanelen:
500 588 2-3
1000 1166 5
1750 2058 8-9
3500 4118 16
5000 5882 24-25

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3500 kWh per jaar aan elektriciteit. Daarvoor is in totaal meer dan 4000 Wp voor nodig. Als je dan in het schema kijkt zie je dat dit gelijk staat aan 16 zonnepanelen. Deze panelen leveren het jaarlijkse gemiddelde energieverbruik.

Laat installateurs je meer vertellen over de prijzen van zonnepaneel systemen. Vraag gratis offertes op met kostenberekening en het te behalen rendement.

Gemiddelde kosten zonnepanelen

Wat zonnepanelen jou exact gaan kosten is niet precies te zeggen omdat elk dak anders is en dit het systeem dat uiteindelijk geplaatst wordt op een bepaalde manier zal beïnvloeden. Eerst kun je kijken naar je gezinssituatie.

Ben je bijvoorbeeld alleen, dan voldoen gemiddeld zo'n 8 zonnepanelen voor je energiebehoefte. Wat je dan kwijt bent voor een gewoon systeem (mono of poly) ligt gemiddeld tussen de €3.500 euro en de €5.600 euro inclusief omvormer en montage. De kosten kunnen hoger worden als je bijvoorbeeld een huishouden voert met 6 personen. Dan ben je tussen de €8.500 euro tot €12.500 euro kwijt voor zo een 24 zonnepanelen.

De kosten voor huishoudens met 2 tot en met 5 personen liggen tussen de eerder genoemde bedragen. Met 8 panelen kun je op jaarbasis al zo een €300 euro besparen op je energierekening en dus in 25 jaar je investering bijna driemaal terugverdienen.

Soorten zonnepanelen

Zonnepanelen zijn er in een aantal soorten. Vier om precies te zijn, namelijk monokristallijn, polykristallijn, glas-glas en dunne film. Glas-glas zonnepanelen zijn duur, maar zijn ook van de beste kwaliteit. Polykristallijn is iets goedkoper en van goede kwaliteit, maar het oppervlakte dat je nodig hebt is iets groter. Dunne film zonnepanelen zijn het goedkoopste, maar het levert ook het minste rendement en is relatief gezien van lage kwaliteit. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel monteurs die je verder kunnen helpen.

Voorbeeld 9 zonnepanelen

Installatie van zonnepanelen

De installatiekosten van zonnepanelen liggen rond de 30% van de totale aanschafprijs. De montagekosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid panelen die je wilt laten installeren en liggen gemiddeld tussen de €500 en de €3.000 euro. Deze kosten zijn afhankelijk van of je een plat of een schuin dak hebt, het aantal panelen, hoe makkelijk de meterkast en het dak te bereiken is en dergelijke meer.

Wat is een groene lening?

Als je wilt investeren in groene energie kun je een groene lening aanvragen. Isolatie, zonnepanelen, hr-ketels, warmtepompen en vloer- en dakisolatie valt hier onder. Deze investeringen zorgen voor een duurzame woning. Hiermee kan je energie besparen en opwekken. Als er hier sprake van is, dan heeft men het over een groene investering.

Een lening kan variëren van €5.000 tot €50.000 euro voor een groene investering. Je moet dan rekenen op een looptijd tussen de 5 en 15 jaar. Hierdoor kan je looptijd goed afstemmen op de te maken investering. Het bedrag kan in gelijke termijnen terugbetaald worden, waarvan een deel bestaat uit rente en een deel aflossing. Aan het einde van de looptijd is de lening helemaal afgelost. Dat wil wel zeggen dat je in energieopwekkende systemen investeert, dus in een betere toekomst. Zie: www.energiebespaarlening.nl

Besparen op installatiekosten van zonnepanelen

Als je technisch onderlegd bent kun je zelf zonnepanelen installeren. Dat mag echter alleen maar als de hele installatie kleiner dan 600 wattpiek is. Groepen van 16 ampère kunnen maximaal 3.600 watt belasting aan. Als je een grotere installatie aanbrengt vergt dat een extra groep, wat een elektricien moet aanleggen. Die vereisen namelijk ook nog eens een verzwaring van je dak. Andere voordelen zijn dat installateurs tot zo'n 20 panelen per dag installeren en ze zorgen ervoor dat ze goed werken.

Andere tips

Sta je in contact met een expert die je over alles kan informeren? Dan dien je naar een aantal zaken te vragen. Vraag na wat de garantie is. Als er iets misgaat wil je wel recht hebben op garantie. Laat je daarnaast informeren met betrekking tot onderhoud. Op die manier zorg je dat je een hoop baat bij je panelen hebt. Ook is het raadzaam om bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen, zodat je duidelijk hebt wat de prijzen gemiddeld zijn en wat de kwaliteit is.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven