Zonnetoren

Een nieuwe techniek om duurzame energie op te wekken zijn zonnetorens (zie: Wikipedia). Het is een concept wat door een Duitse ingenieur is ontwikkeld. De Duitse ingenieur is Jörg Schlaich. Een zonnetoren wekt door middel van de warmte van de zon elektrische energie op. Een zonnetoren doet dit niet met water, zoals bij een zonneboiler, maar met de hulp van lucht. De zwarte zonnecollectoren trekken de warmte van de zon aan en warmen de lucht onder de zonnecollectoren op.

De werking van een zonnetoren

Warme lucht stijgt omhoog. Denk maar aan een heteluchtballon. De warme lucht welke onder de zonnecollectoren wordt opgewekt worden naar de zonnetoren geleidt. In de zonnetoren zit een generator welke wordt aangedreven door deze warme lucht. De warme lucht brengt het wiel aan het draaien waarbij met de hulp van een dynamo er stroom opgewekt kan worden. Het is hetzelfde als wanneer de dynamo op de fiets stroom opwekt als je hem aanzet en gaat fietsen.

Er zijn over de hele wereld verschillende zonnetorens te zien. Er is in Australië zelfs een Tower of Power welke een kilometer hoog is. Ook deze werkt niet met zonnecollectoren maar met een serre. In de serre wordt veel warme lucht opgeslagen en naar de zonnetoren geleidt.

De voordelen van de zonnetorens

Het is mogelijk om onder de zwarte platen bloemen en planten te gaan kweken. Ook ontstaat er condens in de zonnetoren welke men kan opvangen en gebruiken. De warmte blijft daarnaast ook lang in de grond zitten, waardoor men met waterbassins het water kan opwarmen. Een zonnetoren kan hierdoor dag en nacht werken.

Het prototype

Om het idee te testen van de zonnetorens is er een prototype zonnetoren gemaakt in 1982 in de buurt van Madrid. De toren was net geen 200 meter hoog en ongeveer 10 meter qua doorsnede. Alle tests waren positief bij de zonnetoren. Ook was het verrassend gemakkelijk te beheren door maar een persoon.

Meer begrippen:
> Terugleververgoeding zonnepanelen
> Volt
> Wattpiek
> Wisselstroom
> Zelf stroom opwekken
> Zonnecel
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven