De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Zonnecel

Een elektrische cel welke lichtenergie verandert naar bruikbare elektriciteit, dat is een zonnecel (zie ook PV-cel). Er zijn een tweetal soorten zonnecellen. De bekendste is een zonnecel welke uit een vaste stof bestaat en een fotovoltaïsche cel genoemd wordt. Deze cel wordt in grote getale in de zonnepanelen gemonteerd. Daarnaast heb je ook de foto-elektrochemische cel welke terug is aan te treffen in generatoren.

De geschiedenis van de zonnecel

Het fotovoltaïsche effect werd in het jaar 1839 waargenomen door een Franse natuurkundige. Tot het jaar 1883 duurde het voor de eerste zonnecel gemaakt was. Het was de Amerikaan Charles Fritts welke dit realiseerde. Er werd zelfs een dun laagje goud bij gebruikt. Het rendement was nog niet erg hoog (een procent), maar het was er wel. Er was dus een energieopwekking op basis van licht en zonnestralen. Een Russische natuurkundige heeft de eerste zonnecel op basis van het foto-elektrisch effect gemaakt.

Later werden er zonnecellen van silicium gemaakt. Gezien de hoge productiekosten van de zonnecellen werden ze alleen voor de ruimtevaart gebruikt. In 1958 ging de satelliet Vanguard I er mee de ruimte in. De oliecrisis in de jaren ’80 zorgden ervoor dat de rendementen van de zonnecellen sterk verbeterd werden.

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Azimut
> Groene energie
> Silicium
> Slimme meter na 2020?
> Sluipverbruik
> Volt
> Wattpiek
> Wisselstroom
> Zelf stroom opwekken
> Zonnecel
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.