Zonnestroom

Een zonnepaneel wekt zonnestroom op. Het is een mooie benaming voor de stroom welke door de zon met de hulp van zonnepanelen wordt opgewekt. Tussen 2011 en 2014, ook dankzij de subsidieregeling, is het gebruik van zonne-energie in Nederland verdubbeld. Daarom verlagen steeds meer en meer huishoudens op deze manier hun energierekening en zorgen ze er ook voor om het milieu te sparen. Er komt immers geen CO2 uitstoot vrij bij de productie van zonnestroom. Tevens worden er geen fossiele brandstoffen aangesproken om het te produceren. Zie ook de 6 voordelen van zonnepanelen.

Het begin van zonnestroom

De term zonnestroom werd het eerst gebruikt toen satellieten de ruimte in gingen. Gezien het onmogelijk was om enorme batterijen mee te nemen werd het idee van de zonnecel versneld verder ontwikkeld; het idee bestond namelijk al veel langer. Het was de Vanguard 1 welke als eerste met zonnecellen in 1958 de ruimte in gelanceerd werd (zie: Wikipedia) en die op grote schaal gebruik maakte van de zon om te voorzien in zijn eigen energiebehoefte.

Zonnestroom in Nederland

In Nederland wordt er volop gebruik gemaakt van zonnestroom. Eigenlijk is zonnestroom nog steeds in opkomst en zien we steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen en zonnestroom. Het CBS heeft bepaald dat er eind 2012 voor 344 miljoen MWp (Megawattpiek) aan zonnestroom geproduceerd werd (zie www.cbs.nl). Het is volgens schattingen ongeveer 0,23 procent van het totale energieverbruik. In 2013 was het aantal wattpiek zonnestroom al verdubbeld! En deze trend zet zich nog steeds voort. Er is dus volop groeipotentieel voor zonnepanelen en zonnestroom.

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Azimut
> Duurzame energie
> Elektriciteitsmeter
> Sluipverbruik
> Terugleververgoeding zonnepanelen
> Volt
> Warmtepomp
> Wattpiek
> Wisselstroom
> Zelf stroom opwekken
> Zonnecel

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven