Ampèremeter

Een ampèremeter wordt ook wel een stroommeter genoemd. Het is een instrument om elektrische stroom mee te meten. De kracht van stroom wordt uitgedrukt in ampères, waardoor de naam ampèremeter is ontstaan.

Een van de eerste ampèremeters was een weekijzermeter. Het werd gebruikt door stroom door een koperdraad te laten geleiden. Hierdoor wordt het magnetisch en trekt het een stuk weekijzer aan. Afhankelijk van hoever dit weekijzer aangetrokken werd kon er een uitspraak gedaan worden over de stroom welke door het koper (een spoel) ging. Er werd toen altijd geprobeerd om de weerstand in de spoel zo ver als mogelijk terug te brengen. De ampèremeters of weekijzermeter van die tijd was voor toen een geweldige oplossing. Voor nu houdt het nogal wat de wensen over.

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van ampèremeters welke eigenlijk voltmeters zijn met een lage ohm weerstand over de meet contacten. Ze zijn tegenwoordig allemaal digitaal en maken gebruik van een analoog digitaal omzetter en een computer (een kleine) om de spanning te meten. Op een LCD-scherm kun je het allemaal zien. Het grootste probleem van ampèremeters is dat bij het meten het elektrische circuit onderbroken moet worden. Er wordt daarom bij wisselstroom gebruik gemaakt van een stroomtang. Dit is een in twee delen opgesplitste ring van weekijzer welke om de draad wordt geplaatst waar de wisselstroom doorheen gaat. Een ampèremeter is uitstekend te gebruiken om de stroom te meten van apparaten.

Meer begrippen:
> Azimut
> Biomassa
> Gridpariteit
> Passieve zonne-energie
> Silicium
> Sluipverbruik
> Volt
> Wattpiek
> Wisselstroom
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven