Zonnepanelen voor ondernemers en bedrijven

Steeds meer particuliere woningeigenaren kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun dak. De panelen worden steeds efficiënter en hebben een langere levensduur. Dit blijft ook voor ondernemers niet onopgemerkt. Dus ook meer ondernemers kiezen ervoor om zonnepanelen te plaatsen op hun bedrijfspand, fabriek, winkel of bedrijfshal. Daarnaast zijn er diverse regelingen waarvan ondernemers en bedrijven gebruik kunnen maken.

Zie ook pagina zakelijke subsidie voor meer informatie over de fiscale regelingen.

Kleine ondernemers

Voor eenmanszaken, VOF’s, CV’s en maatschappen is het gunstig om zonnepanelen te plaatsen. Dit komt doordat zij door het gebruik van aftrekposten voordelig kunnen investeren. Kleinverbruikers kunnen daarnaast meer besparen op energiebelasting dan grootgebruikers, omdat grootverbruikers veel minder voor een kWh uur hoeven te betalen.

Voor BV's

Voor ondernemers met een BV kan het minder gunstig zijn om te kiezen voor zonnepanelen in vergelijking met een VOF of eenmanszaak. Alsnog kan het een verstandige beslissing zijn, vooral wanneer het verbruik relatief laag is. Kijkend naar de energieprijzen van de afgelopen 15 jaar, zien we dat deze sneller stijgen dan de prijs van goederen. Door zonnestroom te gebruiken kun je de prijs van een kWh bijna helemaal vastzetten voor de komende 20 tot 25 jaar (levensduur zonnepanelen systeem).

Imago; groen en duurzaam ondernemen

De aanschaf van zonnepanelen gaat niet alleen gepaard met financiële voordelen. Zo verbeteren de zonnepanelen het energielabel van jouw bedrijfsgebouw. Daar komt ook nog bij dat andere bedrijven en klanten eerder kiezen voor een groen bedrijf zoals die van jou doordat deze duurzaamheid uitdraagt en uitstraalt.

Subsidies voor ondernemers en bedrijven

Beschikbare subsidies zijn over het algemeen gericht op particuliere woningbezitters. Echter kunnen bedrijven gebruik maken van diverse interessante fiscale regelingen zoals de SDE+, EIA, MIA en meer.

Loont het om zonnepanelen aan te schaffen?

Het beste kun je laten berekenen wat een compleet systeem je gaat kosten en wat het in de toekomst zal opleveren. Wanneer je de kosten gaat inschatten dien je ook rekening te houden met het vervangen van de omvormer na maximaal 15 jaar (dit is afhankelijk van de levensduur) en onderhoud. Wat de zonnepanelen gaan opleveren hangt af van de toekomstige stroomprijs en wat je krijgt voor stroom wanneer deze gesaldeerd (terugverkocht) wordt is afhankelijk van jouw energieleverancier; gezien ieder zo zijn eigen tarieven heeft voor het inkopen van zonnestroom. Boven de salderingsgrens is dit over het algemeen zo een €0,07 euro per kWh. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Groot vs. klein

Kleinverbruikers zijn vaak gunstiger uit dan grootverbruikers. Dit heeft onder andere te maken met de mogelijkheid om te salderen en de energiebelasting die betaalt moet worden. Wanneer je 10.000 kilowattuur of minder verbruikt is de energiebelasting hoog, hierdoor kan een zonnestroomproducent relatief veel besparen op belastinguitgaven. Wanneer een bedrijf tussen de 10.000 en 50.000 kilowattuur verbruikt wordt dit al minder en vanaf 50.000 kilowattuur is het tarief van de energiebelasting zo laag dat het lastig is om de investering terug te verdienen. Dit is ook een van de redenen waarom grootverbruikers niet staan te springen om over te stappen op zonne-energie.

Advies inwinnen

Het is verstandig om contact op te nemen met jouw accountant of fiscalist om uit te zoeken hoe het precies zit wat betreft de energiebelasting die je na de installatie van de zonnepanelen moet betalen. Voor ondernemers met een BV is de aftrek van de investeringskosten meestal minder gunstig. Dit komt doordat een BV een lager belastingtarief betaalt over de winst. Laat zonnepanelen installateurs je alvast meer vertellen over de aanschafprijs van de zonnepanelen en het rendement over de jaren heen. Vraag nu gratis offertes inclusief kostenoverzicht op.

Asbest

Heb je asbest in of op je dak? Dan waren er mogelijkheden om deze gunstig te saneren en te kiezen voor zonnepanelen. Dit kwam door een regeling die was aangekondigd door staatssecretaris Joop Atsma van Milieu. De regeling maakt het fiscaal aantrekkelijk om asbest door zonnepanelen te vervangen.

Bekijk ook deze website over asbest en het verwijderen ervan.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven