EIA

De Energie-investeringsaftrek, afgekort als EIA, is een fiscale aftrekregeling. De overheid ondersteunt hiermee ondernemers bij investeringen in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen zoals zonnepanelen. De EIA is alleen bedoeld voor ondernemers die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Particulieren hebben hier dus geen recht op. De EIA levert veel voordelen op voor ondernemers, want de zonnepanelen eigenaren mogen eenmalig maximaal 55,5% van de totale investering aftrekken van hun fiscale winst. Dit komt bovenop de gebruikelijke afschrijving. Ondernemers die profiteren van de EIA betalen dus minder belasting.

Voorwaarden

De Energie-investeringsaftrek een aantrekkelijke fiscale regeling. Je kunt alleen van deze regeling profiteren als je aan een aantal voorwaarden voldoet. De EIA is in leven geroepen voor bedrijven die inkomens- of vennootschapsbelasting betalen in Nederland. Bovendien moet je investeren in een bedrijfsmiddel dat minimaal €2.500 kost en op de Milieulijst staat van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Voor de aanschaf van zonnepanelen gelden daarnaast een aantal extra voorwaarden om in aanmerking te komen voor de EIA. Je komt alleen in aanmerking voor deze regeling als de zonnepanelen een vermogen hebben van meer dan 25 kW. Het zonnestroomsysteem moet daarnaast aangesloten zijn op een elektriciteitsnet via een aansluiting van 3x80 Ampère of meer. Neem vrijblijvend contact op met zonnepaneel monteurs die je verder kunnen helpen.

Hoe maak je gebruik van de Energie-investeringsaftrek?

Na de aanschaf van de zonnepanelen moet je binnen 3 maanden de investering digitaal melden. Dit kun je doen via het eLoket van RVO.nl. Vervolgens ontvang je een ontvangstbevestiging die je goed moet bewaren. In jouw aangifte geef je de energie-investeringsaftrek aan, zodat de Belastingdienst over de aangifte kan beslissen. Als je aan alle voorwaarden voldoet, mag je 55,5% van de het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst. Het is toegestaan om de EIA tegelijkertijd toe te passen met de Kleinschaligheidsinvesteringaftrek (KIA). Je komt niet in aanmerking voor de EIA als je ook al een SDE+ subsidie hebt aangevraagd.

Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/energie-investeringsaftrek-eia

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.