Salderen

Salderen is een term welke bij energieleveranciers in Nederland gebruikt wordt. Het betekent simpelweg dat de teruggeleverde energie wordt verminderd met de verbruikte energie van een afnemer. De afnemer krijgt dezelfde prijs voor de teruggeleverde energie als de energie waar hij geld voor betaald (tot de salderingsgrens). Natuurlijk hoeft het leveren van de energie niet op hetzelfde tijdstip te gebeuren als het moment waarop de energie wordt verbruikt of wordt afgenomen van de energie leverancier. Denk aan het opwekken van veel stroom in de zomer om het verlaagde zonnestroom productie in de winter mee te compenseren.

Een afnemer hoeft voor het salderen en bijhouden van het terugleveren en afnemen geen speciale meter aan te schaffen. Het is wel belangrijk dat de meter terug kan draaien of een teruglevering stelwerk heeft. De meest nieuwe meters zijn de zogenoemde slimme meters welke ook op afstand door de netbeheerders uitgelezen kunnen worden.

Teruglevering

Het systeem werkt automatisch en hoef je niets speciaals in te stellen om te kunnen terugleveren. Wel dien je 1) over een juiste meter in de meterkast te beschikken (aansluiting: kleinverbruik met maximaal 3x80 Ampère) en 2) je zonnepaneel systeem aan te melden via www.energieleveren.nl. Steeds meer huishoudens beschikken over een slimme meter tegenwoordig. Zo een meter kan het verbruik en opbrengst correct registreren. Een gewone meter met draaischijf die ook terug kan draaien is eveneens een mogelijkheid. In beide gevallen kun je dus aan de slag met zonnepanelen. Mocht je niet over de juiste meter beschikken dan is het verstandig om met je netbeheerder contact op te nemen (bijv. Enexis, Liander of Stedin). Laat ook meerdere installateurs je over de mogelijkheden vertellen. Vraag gratis offertes op.

Wijziging

Voordat de meest recente salderingswet van 2014 van kracht werd was het mogelijk om onbeperkt te salderen. En was het dus interessant om zoveel als mogelijk zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Op dit moment (tot 2020) is het zo dat er een salderingsgrens is vastgesteld en welke gelijk staat aan de hoeveelheid stroom dat je bij een energieleverancier inkoopt. Daardoor is het niet verstandig om je hele dak vol te leggen met zonnepanelen maar te gaan voor het aantal panelen waarmee je in ongeveer 75% van je stroombehoefte kan voorzien.

Voorbeeld teruglevering

De eerder genoemde wet uit 2014 maakt het mogelijk dat een bij jouw energieleverancier ingekochte kilowattuur gelijkgesteld is aan een opgewekte kilowattuur tot aan de zogenoemde salderingsgrens (m.a.w. de salderingsgrens staat gelijk aan hoeveel je aan stroom hebt ingekocht bij je energieleverancier, echter hanteren sommige maatschappijen soms andere maxima). Je kunt bijvoorbeeld op jaarbasis 3800 kWh inkopen bij je energieleverancier en 4000 kWh opwekken. In zo een geval krijg je €20 euro voor dit overschot en geen €40 euro zoals je wellicht zou denken. Omdat je salderingsgrens van 3800 kWh is bereikt zal alles daarboven ingekocht worden tegen het kale leveringstarief welke bij bijv. Vandebron of Qurrent ongeveer €0,10 euro per kWh is.

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.