Keurmerken

Meer en meer mensen zien in dat de zon een belangrijke belofte is voor schone en goedkope energie voor de toekomst. Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen of zonneboilers is erg populair. Maar het is ook een relatief nieuwe technologie. Voor een klant is het moeilijk te beoordelen of een installateur de juiste kennis heeft. Voor een ongetraind oog is het niet te zeggen wat voor rendement een zonne-energie systeem maximaal kan behalen. Daarom kun je naar keurmerken kijken en uiteindelijk een betere keuze maken.

Kwaliteit

Het is belangrijk dat je bij de aanschaf van een zonnesysteem het maximale rendement behaalt. Je laat de opbrengst immer meespelen bij het aankoopbesluit. Als je kiest voor zonnepanelen met een keurmerk, dan weet je dat het rendement in orde is. Uit onderzoek blijkt dat er een hoop vakmanschap bij komt kijken. Goede keuzes zijn ook bij de details van belang. Ook zonneboilers moeten voldoen aan de normen en moeten betrouwbaar en veilig zijn. Bedrijven met een keurmerk zijn deskundig en kunnen dat ook aantonen. Ze leveren producten die aan de normen voldoen en geven je goed advies. Ze worden regelmatig gecontroleerd zodat hun deskundigheid gegarandeerd blijft.

Zekerheid en veiligheid

Als je kiest voor zonnepanelen met een keurmerk heb je die zekerheid. Omdat zonnepanelen veel energie leveren moet je daarmee oppassen. Veiligheid bij de montage is erg belangrijk. Zowel zonnepanelen als installateurs met een keurmerk voldoen aan alle veiligheidsregels. Het is niet aan te raden om het zelf te doen, aangezien het vaak grote hoogtes betreft. Installateurs met een keurmerk weten als geen ander hoe dat moet.

Het is dus belangrijk om op technische keurmerken (keurmerken die de fabrikant hebben gekregen) zoals het RoHS keurmerk te letten, dit is een afkorting van het Engelse ‘Restriction of Hazardous Substances’ en gaat vooral om het feit dat er geen gevaarlijke stoffen in de zonnepanelen zitten. Daarnaast is er ook nog een specifiek keurmerk speciaal voor zonnepanelen, dit is bijv. het TÜV keurmerk. Dit is een Duits keurmerk wat alle aspecten van het zonnepaneel onderzoekt, bijvoorbeeld de veroudering en de veiligheid. Wanneer je op deze verschillende keurmerken let weet je zeker dat je een kwaliteitsproduct in huis haalt, wat wel zo belangrijk is.

Enkele Nederlandse organisaties die de kwaliteit van zonnepanelen peilen en testen:

UNETO-VNI (Techniek Nederland)

Uneto VNI logoUNETO-VNI (heet nu Techniek Nederland) is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Twee grote sectoren die essentieel zijn voor de Nederlandse economie. UNETO-VNI ‘staat’ voor deze sectoren. Als een van de grootste werkgeversorganisaties van Nederland zijn we een factor van betekenis. Zo zijn we continu in gesprek met de overheid en de politiek, het onderwijs, de media, vakbonden en fabrikanten- en consumentenorganisaties.

SEI

In het erkenningenregister van de SEI zijn de installatiebedrijven opgenomen die aangetoond hebben dat men beschikt over voldoende vakbekwaamheid. Naast de vakbekwaamheid dient het installatiebedrijf te beschikken over een uitrusting die nodig is om het installatiewerk naar behoren uit te voeren en op te leveren. Hierbij moet je denken aan meetinstrumenten om installaties op lekdichtheid (veiligheid) te testen, de aanwezigheid van de vereiste normen en publicaties om de installaties zo te ontwerpen dat voldaan wordt aan de eisen ten aanzien van veiligheid en duurzaamheid.

KvINL

KvINL logoKvINL is ontstaan uit de fusie van KBI (Stichting Kwaliteitsborging Installatiesector) en SEI (Stichting Erkenning Installatiebedrijven) en opgericht ten behoeve van de kwaliteitsborging binnen de installatiesector. Opdrachtgevers, aanbieders en overheden werken binnen KvINL samen aan een onderscheidend en gegarandeerd kwaliteitsniveau van producten, processen en diensten in de installatiesector.

NVDE

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is dé organisatie van ondernemers in duurzame energie in Nederland. De vereniging is op 15 juli 2015 opgericht en vertegenwoordigt ruim 1000 bedrijven en energiecoöperaties. De nieuwe organisatie maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie. NVDE legt de basis voor een verdere bundeling van brancheorganisaties en bedrijven die actief zijn op het gebied van duurzame energie. Bron: www.nvde.nl

Zonnekeur DEPK/Holland Solar

Holland Solar is een branchevereniging en kunnen zonnepaneelbedrijven tegen een vergoeding lid worden, maar niet iedereen wordt toegelaten. Enkele organisaties naast Holland Solar in samenwerking met zo een groep zonnepaneelbedrijven hebben een kwaliteitssysteem ontwikkeld om kennis en kunde op het gebied van zonnestroom en zonnewarmte te kunnen waarborgen; de Zonnekeur. Het doel is om bedrijven die installatietechnisch of bouwkundig betrokken zijn bij het verkopen, ontwerpen, monteren en beheren van systemen een goede basis te geven om een hoge kwaliteit te kunnen realiseren. Bron: www.zonnekeur.nl

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven