Wat is een slimme meter?

Een nieuwe soort energiemeter is de slimme meter. Wat dit verandert ten opzichte van vorige energiemeters is dat het digitaal gebeurt. Zo kan je netbeheerder op afstand zien wat je verbruik is. Daarnaast registreert een slimme meter de energie die je teruglevert aan de energiemaatschappij. Zo krijg je als consument of bedrijf een goed inzicht in je energieverbruik. Dat maakt besparen op je energie nog eenvoudiger.

Wanneer krijg ik een slimme meter?

Het is mogelijk dat de netbeheerder of de woningcorporatie een brief stuurt met een aanbod voor een slimme meter. Het kan zijn dat dit pas over een aantal jaar is, omdat de netbeheerder al een planning heeft gemaakt voor zijn omgeving. Je hoort het vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. Maar je kan ook sneller om een slimme meter vragen. Hij wordt dan binnen drie maanden geplaatst, tenzij dit om technische redenen niet mogelijk is. Daar kunnen echter extra kosten bij komen (er is een maximum). Het kan gratis zijn als het om nieuwbouw, grootschalige renovatie of een reguliere vervanging gaat. Op www.consuwijzer.nl/slimme-meter vind je meer informatie over de maximale kosten die de netbeheerder in rekening mag brengen.

Kosten- en verbruiksoverzicht slimme meter

Staat de slimme meter aan? En heb je toestemming gegeven aan jouw netbeheerder om de meterstanden op afstand uit te lezen? Dan ontvang je om de twee maanden een kosten- en verbruiksoverzicht via jouw energiebedrijf.

Wat staat er op het kosten- en verbruiksoverzicht?
Op het overzicht vind je de volgende informatie:

  • het verbruik;
  • een indicatief kostenoverzicht;
  • een vergelijking met voorgaande jaren;
  • een vergelijking met andere huishoudens vergelijkbaar met dat van jou.

Het kan zijn dat jouw energiebedrijf je nog meer informatie geeft. Hier is het energiebedrijf vrij in.

Wat heb ik aan dit overzicht?
Dit overzicht helpt je om energie te besparen. Door het overzicht heb je namelijk meer inzicht in en grip op je energieverbruik en de kosten.

Waarom een slimme meter?

Voor een duurzame toekomst is de slimme meter een goed hulpmiddel. Hiermee krijg je als huishouden of bedrijf meer inzicht in je energiegebruik. Als samenleving kan je dat een hoop energiebesparing opleveren. Ook energienetten passen zich hier steeds meer op aan. Net als de slimme energiemeter informatie versturen en ontvangen, zodat ze weten waar er een energieoverschot of -tekort ontstaat. Door zonnepanelen ontstaat er bijvoorbeeld een energieoverschot. Met slimme meters in woningen kan het net dit overschot beter afstemmen en dus efficiënter omgaan met stroom en de productie van stroom.

Mag ik een slimme meter weigeren?

Een slimme meter is een digitale meter met communicatiemodule. Krijg je een aanbod om jouw gas- en/of elektriciteitsmeter te vervangen door een slimme meter? Dan kun je kiezen uit de volgende mogelijkheden.

  • De slimme meter weigeren
    Je hebt het recht een slimme meter te weigeren. Je krijgt dan een digitale meter zonder communicatiemodule. Hierdoor is jouw meter niet op afstand uit te lezen. Of als jouw huidige meter nog goed werkt, mag deze tot einde levensduur blijven hangen. Je moet dan zelf de meterstanden aan het energiebedrijf doorgeven. En je ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.
  • De slimme meter uitzetten
    De netbeheerder plaatst bij jou in huis een digitale meter met communicatiemodule, maar je laat de meter uitzetten. Jouw netbeheerder kan dan de meterstanden niet op afstand uitlezen. Je moet dan zelf de meterstanden doorgeven. En je ontvangt geen tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.
  • De slimme meter aanzetten
    De netbeheerder plaatst bij jou in huis een digitale meter met communicatiemodule en je laat deze aanzetten. Deze meter wordt ook wel een slimme meter genoemd. Dat betekent dat jouw netbeheerder de meterstanden op afstand zal aflezen op de afgesproken momenten. Je ontvangt een tweemaandelijks verbruik- en kostenoverzicht.

Tip
Je kunt dit altijd weer wijzigen. Je bepaalt zelf of je de slimme meter aan of uit laat zetten. Zie ook de website van de Rijksoverheid.

Meer veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Wat is het verschil tussen vermogensgarantie en fabrieksgarantie op zonnepanelen?
> Wat is het verschil tussen zonnepanelen en PV-systemen?
> Wat zijn de beste zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven