Passieve zonne-energie

Met passieve zonne-energie wordt het benutten van de energie van zonlicht bedoeld zonder dat je hier apparatuur of machines voor gebruikt. Door het huis op een bepaalde manier te bouwen kan maximaal gebruik gemaakt worden van de binnenkomende warmte en het binnenvallende zonlicht. Hiermee is het mogelijk om energie te besparen.

Hoe werkt passieve zonne-energie?

De passieve zonne-energie wordt gebruikt door een huis op een bepaalde manier in te richten en te ontwerpen. Denk hierbij aan een overhangend dak om in de zomer de hoeveelheid stralen van de zon te verminderen aan de zuidelijke kant en kleinere of juist geen ramen aan de noordelijke kant van het huis. Ook een serre of een balkon met glas ervoor is ook mogelijk. De zon zal hier de lucht verwarmen welke door de woning geventileerd kan worden. Ook een warmte bufferende steen op de kant waar de zon het meeste schijnt is een goede optie. Ook door het licht van de zon beter door de woning te leiden zal je helpen om minder elektriciteit te verbruiken. Je kunt ook de woonkamer aan de zuidkant plaatsen en het toilet en andere ruimtes aan de noordelijke kant van de woning. Ook een bladverliezende boom kan in de zomer de zon temperen en juist in de winter het licht doorlaten. Daarnaast kan de juiste ventilatie ingezet worden om de warme en de koude lucht op de juiste plek te krijgen.

Wat helpt nog meer?

Ook goede isolerende ramen zijn van belang. Kies voor dubbel glas (HR+++) met een speciale coating. Het beste is het wanneer het mogelijk is om het gebouw te voorzien van een zuidgevel. Dit maakt het gemakkelijker om passieve zonne-energie optimaal te gebruiken. Passieve zonne-energie is een geweldige manier om je energierekening te verlagen en om optimaal van de zonne-energie gebruikt te maken. Deze manier van bouwen kost over het algemeen meer dan het laten bouwen van een 'normale' woning, maar krijg je er een veel zuinigere woning voor terug. En welke tevens beter in de woningmarkt zal liggen zodra je van plan bent deze te verkopen. Je energiezuinige woning heeft in dit geval een zeer goede energielabel, wat altijd ten goede komt tijdens de verkoop.

Meer over dit onderwerp:
- Wikipedia
- Bewustnieuwbouw

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Azimut
> Duurzame energie
> Elektriciteitsmeter
> Energetische terugverdientijd
> Energielabel
> Groep
> Isolatie
> Kilowattuur (kWh)
> Meterkast
> Netgekoppelde PV-panelen
> Volt
> Warmtepomp
> Wattpiek
> Wisselstroom

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven