Kilowattuur (kWh)

Een kilowattuur wordt ook wel uitgedrukt met het symbool kWh. Een eenheid kilowattuur is een eenheid elektrische energie. Als je een apparaat of machine met een vermogen van een kilowattuur een uur lang laat werken dan heeft deze een kilowattuur verbruikt of juist geproduceerd. Hierdoor is de naam kilowattuur eigenlijk tot stand gekomen. Een kilowattuur is niet te verwarren met de eenheid SI. De SI eenheid wordt voor energie gebruikt, maar in joule uitgedrukt. Een kilowattuur is gelijk aan 2,6 megajoule.

Waar zie je de kilowattuur?

De kilowattuur zie je vaak terugkomen op je energierekening en bij de meterstanden. In Nederland kost een kilowattuur ongeveer €0,07 euro tot €0,09 euro. Tenminste als we het over het kale leveringstarief hebben. De 7 eurocent per kilowattuur is voor energie welke met een elektriciteitscentrale op aardgas of steenkool is opgewekt. Stroom uit windenergie is iets duurder en zijn de kosten vaak €0,10 euro per kilowattuur. Als je dan kijkt naar de uiteindelijke prijs van stroom dan betaal je dit jaar zo een €0,24 euro per kilowattuur. Er komen namelijk ook kosten bij voor de service, het transport en ook de energiebelasting.

Hoeveel kilowattuur verbruikt een gemiddeld huishouden?

Een gemiddeld huishouden verbruikt in Nederland rond de 3300 kilowattuur. In België ligt dit verbruik rond de 3500 kilowattuur.

De prijs van stroom bestaat uit 3 delen:

  • kostprijs
  • energiebelasting
  • btw

Verder betaal je een vast bedrag voor je meter en voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit zijn dus de:

  • vastrechtkosten
  • transportkosten

En is het verder zo dat je per elektriciteitsaansluiting ook een korting op je stroomrekening (vermindering energiebelasting) krijgt van €311,62 euro (inclusief btw). De gedachte achter de belastingvermindering is dat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarover betaal je geen energiebelasting. De Rijksoverheid stelt de hoogte van deze belastingvermindering jaarlijks vast.

Tarief voor een kWh

De gemiddelde prijs van stroom in Nederland is gemiddeld €0,24 euro per kWh. Daarvan is €0,08 euro de kostprijs, €0,13 euro is energiebelasting en €0,03 euro is btw. Zie ook pagina: wat kost een kWh?

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Azimut
> Meter
> Zonnestroom

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven