Wat kost een kWh?

De prijs van stroom bestaat uit 3 delen:

  • kostprijs
  • energiebelasting
  • btw

Verder betaal je een vast bedrag voor je meter en voor aansluiting op het elektriciteitsnet. Dit zijn dus de:

  • vastrechtkosten
  • transportkosten

En is het verder zo dat je per elektriciteitsaansluiting ook een korting op je stroomrekening (vermindering energiebelasting) krijgt van €311,62 euro (incl. btw) in 2019. De gedachte achter de belastingvermindering is dat een deel van het energieverbruik wordt gezien als basisbehoefte. Daarover betaal je geen energiebelasting. De Rijksoverheid stelt de hoogte van deze belastingvermindering jaarlijks vast.

Tarief voor een kWh

De gemiddelde prijs van stroom in Nederland is gemiddeld €0,24 euro per kWh (prijspeil 2019). Daarvan is €0,08 euro de kostprijs, €0,13 euro is energiebelasting en €0,03 euro is btw.

Uitleg

De prijs per kWh hierboven is natuurlijk een gemiddelde. Want het tarief (kostprijs stroom) is afhankelijk van bij welke energieleverancier je zit. Groene stroom is niet per se duurder dan grijze stroom.

Er zijn dus ook vaste kosten die je moet betalen, zoals voor de aansluiting op het elektriciteitsnet en de meterhuur. Het gaat om vastrecht voor de levering van stroom en de kosten voor het netbeheer. De totale kosten voor vastrecht is ongeveer €300 euro per jaar.

KWh's aan het net verkopen

Als je teveel kWh's produceert met zonnestroom dan is het mogelijk om dit overschot te verkopen aan het net. De salderingswet uit 2014 maakt het mogelijk dat een bij jouw energieleverancier ingekochte kilowattuur gelijkgesteld is aan een opgewekte kilowattuur tot aan de zogenoemde salderingsgrens (m.a.w. de salderingsgrens staat gelijk aan hoeveel je aan stroom hebt ingekocht bij je energieleverancier, echter hanteren sommige maatschappijen soms andere maxima). Je kunt bijvoorbeeld op jaarbasis 3800 kWh inkopen bij je energieleverancier en 4000 kWh opwekken. In zo een geval krijg je €20 euro voor dit overschot en geen €40 euro zoals je wellicht zou denken. Omdat je salderingsgrens van 3800 kWh is bereikt zal alles daarboven ingekocht worden tegen het kale leveringstarief welke bij groene energieleveranciers ongeveer €0,10 euro per kWh is. Zie ook pagina: terugleververgoeding.

Enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen:
> Zonnepanelen vergelijken: hoe doe je dat?
> Krijg ik garantie op zonnepanelen?
> Heb ik een vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen?
> Hoe kom ik in aanmerking voor het teruglevertarief?
> Werken zonnepanelen als het bewolkt is?
> Betaal ik BTW over zonnepanelen?

Of bekijk hier alle vragen: zonnepanelen F.A.Q