Biomassa

Biomassa is een term welke veel gebruikt wordt en is het drooggewicht van organismen of van delen van organismen. Je kunt hierbij denken aan plantaardige materialen en dierlijk materiaal. Ook de producten welke gewonnen uit grondstoffen van planten of dierlijk restmateriaal worden uitgedrukt in biomassa. Denk hierbij aan mais, koolzaadolie, palmolie, suikerriet of dierlijke vetten. Het valt allemaal onder het begrip biomassa.

De Europese richtlijnen

Er is een Europese richtlijn voor de elektriciteitsopwekking van hernieuwbare bronnen van energie voor de interne elektriciteitsmarkt. Het is richtlijn 2001/77/EG. Hierin wordt een definitie genoemd van biomassa en luidt als volgt: "De biologisch afbreekbare fractie van producten, afvalstoffen en residuen van de landbouw (met inbegrip van plantaardige en dierlijke stoffen), de bosbouw en aanverwante bedrijfstakken, alsmede de biologisch afbreekbare fractie van industrieel en huishoudelijk afval."

Biomassa en elektriciteit

Biomassa is bekend geworden door de hernieuwbare basis waarmee elektriciteit opgewekt kan worden. Biomassa kan in de vorm van brandhout gebruikt worden om op te koken. Vooral in ontwikkelingslanden gebeurt dit veel. Dit kan echter ook problemen opleveren als men teveel bomen kapt in de omgeving. In de Sahel leidt het veel tot een verwoestijning. En dat is natuurlijk minder positief.

In Nederland wordt biomassa gebruikt om groene stroom op te wekken. Zo verbrand men in Cuijk houtsnippers om energie mee op te wekken. Ook verbrand men in afvalverbrandingsinstallaties veel GFT-afval. Dit valt ook onder de biomassa.

Meer begrippen:
> Ampèremeter
> Autonoom PV-panelen systeem
> Energielabel
> Feed-in tarief (teruglevertarief)
> Fossiele brandstoffen
> Gelijkstroom zonnepanelen
> Groene stroom
> Passieve zonne-energie
> PV-panelen
> Silicium

Of bekijk alle begrippen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven