De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

String zonnepanelen

Er worden veel verschillende woorden en vaktermen gebruikt als het over zonnepanelen gaat. Echter wat is nu ‘string zonnepanelen’?

Wat is een string?

Zonnepanelen in een string is in feite een in serie aaneengeschakelde zonnepanelen. String komt uit het Engels en betekent ook wel rijgen. Er kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen waarom zonnepanelen aan elkaar gekoppeld worden. Het kan zijn om praktische redenen, maar ook uit technische redenen.

Een zonnepaneel heeft twee kabels. Een kabel welke de plus is en een kabel welke de min is. Als van ieder zonnepaneel een kabel naar de omvormer zou moeten gaan dan wordt het een rommeltje van kabels. Het is dan slimmer om de zonnepanelen in serie te schakelen. Het voltage van de stroom heeft hier niets onder te leiden. Gebruik je micro-omvormers? Dan zijn de panelen niet in serie-geschakeld.

Een nadeel van zonnepanelen in string

Vooral schaduw kan een groot nadeel zijn voor een string. Door overschaduw kan het rendement van de zonnepanelen lager zijn. Het is namelijk zo dat de zwakste schakel van de zonnepanelen bepaalt hoeveel stroom er opgewekt gaat worden. Dus bij schaduw of viezigheid op de panelen kan het hele systeem eronder lijden en heeft dit minder opbrengst tot gevolg. Een oplossing is het gebruik van de eerder genoemde micro-omvormers. In dit geval zal het maximale kWh per paneel opgewekt kunnen worden, ook al doet er een zeer slecht. De zwakste schakel heeft dus geen invloed op de andere panelen.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.