Micro omvormer

Een micro-omvormer heeft in principe dezelfde functie als een traditionele omvormer. Dit betekent dat het verantwoordelijk is voor het omzetten van de gelijkstroom in wisselstroom. In het geval van een micro-omvormer wordt er per zonnepaneel één stuk geplaatst (achter het paneel). Wanneer het gaat om een traditioneel systeem wordt er geen gebruik gemaakt van verschillende micro-omvormers, maar wel van één enkele, centrale omvormer op zolder of in de meterkast voor alle zonnepanelen samen. Deze laatste manier van aansluiten noemt men ook wel een serie-geschakeld zonnepaneel systeem.

Verschil met gewone omvormer

Een micro-omvormer vertoont meerdere verschillen ten opzichte van een gewone, traditionele omvormer. Een micro-omvormer is dan ook gemaakt om meteen achter het zonnepaneel te worden gemonteerd. Is dus kleiner en is beter bestendig tegen de weersomstandigheden. Achter de panelen zal het gelijkspanning meteen omzetten naar een spanning van 230 Volt (wisselstroom). Dit is noodzakelijk, want alleen op deze manier is de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Het merendeel van de micro-omvormers die op de markt zijn terug te vinden zijn geschikt voor één zonnepaneel. In bepaalde gevallen is het echter ook mogelijk om er een tweede paneel op aan te sluiten.

De voordelen van een micro-omvormer

Aan het gebruik van een micro-omvormer zijn tal van verschillende voordelen verbonden.

  • Er kan een maximale opbrengst worden gerealiseerd per zonnepaneel. Dit komt omdat elke micro-omvormer over diens eigen MPP-tracker beschikt. Dit betekent dat het per zonnepaneel de volledige dag de maximale hoeveelheid elektriciteit kan omzetten. En zorgt dit er voor dat de opbrengst hoger ligt in vergelijking met een centrale string omvormer.
  • Er zijn meerdere configuraties mogelijk. Micro omvormers maken het zelfs mogelijk om gebruik te maken van een systeem waarbij de zonnepanelen over verschillende daken zijn gelegen.
  • Een klassiek systeem met zonnepanelen is niet zo eenvoudig uit te breiden. Dat geldt wel in het geval er gebruik wordt gemaakt van micro-omvormers. Omdat ze individueel worden gekoppeld aan één zonnepaneel is het zeer eenvoudig mogelijk om een systeem van een uitbreiding te voorzien. Bijvoorbeeld als je een krap budget hebt en om te beginnen wilt gaan voor 5 panelen. Als je dan je vakantiegeld of kerst-/winstuitkering ontvangen hebt kun je tegen relatief lage kosten je systeem eenvoudig laten uitbreiden met meer panelen.
  • Het is door gebruik te maken van een micro-omvormer probleemloos mogelijk om de opbrengst per zonnepaneel te meten. Deze kun je vervolgens opvragen in de applicatie die je op je smartphone of tablet kunt installeren.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Het gebruik van micro-omvormers brengt een aantal zeer interessante voordelen met zich mee. Het is echter belangrijk om ook stil te blijven staan bij de nadelen die er aan zijn verbonden. Omwille van het feit dat een micro-omvormer net achter het zonnepaneel wordt geplaatst betekent dit dat het veel minder eenvoudig te bereiken is. In geval van een storing moet de specialist dan ook het dak op. Een tweede nadeel is terug te vinden in de kostprijs van een systeem met micro-omvormers. Prijstechnisch gezien is een installatie met deze omvormers dan ook flink duurder in vergelijking met een string omvormer. Daar staat echter wel tegenover dat ook de opbrengst hoger komt te liggen.

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven