Zonneboiler

Zonneboiler systeemNog enigszins onbekend maar door hen die er eentje hebben zeker niet onbemind: de zonneboiler. Wat is een zonneboiler eigenlijk? Met een zonneboiler installatie wordt de energie van zon opgevangen om warm water mee te verkrijgen. Dit warme water gebruik je in je badkamer (ligbad, douche) en in je keuken (gootsteen, wasbak). Je bespaart hierdoor op het gasonderdeel van je energierekening.

Wist je dat het ook mogelijk is om een vloerverwarming systeem aan te sluiten op de zonneboiler? Lees verder op deze website voor meer informatie over vloerverwarming.

Naast deze financiële besparingen haal je met een zonneboiler bovendien een toonbeeld van duurzaamheid in huis. Je maakt minder gebruik van schaarse energiebronnen maar des te meer van de natuurlijke energiebron die de zon biedt.

Kostenopbouw installatie zonneboiler

Met een zonneboiler heb je voor een relatief lage investering een groot rendement. Als je heel handig bent kun je de zonneboiler installatie zelf monteren, maar wij adviseren je toch deskundige hulp in te schakelen. Wanneer je dit doet komt het kostenplaatje er grofweg als volgt uit te zien:

 • voorrijkosten installateur(s) zonneboiler installatiebedrijf;
 • montagekosten, oftewel arbeidsuren, van de installateur(s) (tussen € 500 en € 1.000);
 • zonneboiler systeem;
 • vat van de zonneboiler;
 • zonnecollectoren voor op het dak van je woning;
 • na-verwarmer;
 • overige onderdelen zonneboiler;
 • speciale gereedschappen voor montage zonneboiler.
Verder geldt voor de aanschaf van een zonneboiler soms een landelijke of gemeentelijke subsidieregeling. Deze is van redelijk grote invloed op de aanschafprijs van je zonneboiler installatie. Het betreft hier een investeringssubsidie in duurzame energie. Daarbij moet de zonneboiler van je keuze wel aan een tweetal voorwaarden voldoen:
 • de zonneboiler moet als doel hebben om warm tapwater op te wekken en/of het verwarmen van een ruimte in combinatie met de opwekking van warm tapwater;
 • er is een productspecificatiekaart op de zonneboiler aanwezig en dit geldt ook voor de benodigde technische informatie en documentatie.
Naast de mogelijke subsidieregeling geldt er momenteel een verlaagd BTW tarief op de installatie van je zonneboiler. In plaats van 21 procent betaal je daar nu 6 procent BTW voor.

Wat beïnvloedt de prijs van een zonneboiler?

De totaalprijs van je zonneboiler installatie wordt vooral beïnvloed door de grootte ervan. Dit hangt samen met hoeveel liter er in je boiler gaat en hoeveel zonnecollectoren je installatie heeft. Ter verduidelijking hebben we het volgende rijtje voor je opgesteld:

 • Zonneboiler van 100 liter en met 1 zonnecollector
  Totaalprijs (inclusief montage): 2.300 Euro
 • Zonneboiler van 100 liter en met 2 zonnecollectoren
  Totaalprijs (inclusief montage): 3.100 Euro
 • Zonneboiler van 200 liter en met 2 zonnecollectoren
  Totaalprijs (inclusief montage): 3.400 Euro
 • Zonneboiler van 300 liter en met 3 zonnecollectoren
  Totaalprijs (inclusief montage): 5.200 Euro
Hierbij zijn ook andere samenstellingen van je zonneboiler installatie mogelijk. Het belangrijkste om te weten is dat de grootte van de zonneboiler en de hoeveelheid zonnecollectoren voor het grootste deel de totaalprijs bepalen.

Werking zonneboiler

Een zonneboiler werkt op zonlicht en is een apparaat welke je kunt verbinden met de CV-ketel. Je hebt dan ook gelijk een aantal liter warm water in huis zonder dat je CV-ketel aan het werk hoeft. Gemiddeld kun je tot 30 liter warm water via je zonneboiler in je ketelhok klaar hebben staan. Heb je een periode waarin de zon nauwelijks schijnt of is het zo dat je tijdelijk veel meer warm water verbruikt dan er voorradig is, dan wordt je CV-installatie ingeschakeld om warm water te leveren. Het merendeel van je warme water wek je echter doorgaans op met de zonneboiler. Omdat het merendeel van de warme watervoorziening opgewekt wordt met zonlicht kunnen we het hebben over een duurzaam product.

Op het dak van de woning wordt een of meerdere zonnecollector(s) (de panelen lijken op zonnepanelen, maar stroomt er een vloeistof doorheen) geplaatst. Deze wordt aangesloten op een buizenstelsel waarin een speciaal antivries vloeistof loopt. De zonnecollector zorgt voor de verwarming van dit vloeistof. Het verwarmde vloeistof loopt door het buizenstelsel naar een voorraadvat. Dit voorraadvat heet een boiler. In de boiler zit leidingwater. Het water in de boiler wordt door de vloeistof verwarmd middels een warmtewisselaar.

Welke zonneboilersoorten zijn er?

Een zonneboiler installatie is niet alleen voor particulieren interessant. Ook bedrijven kunnen veel voordeel behalen door een zonneboiler systeem te laten installeren. De zonneboiler producenten weten hier handig op in te spelen door verschillende soorten zonneboiler installaties op de markt te brengen:

 • Zonneboilersoort Basic
  Doel? Tapwater verwarming
  Voor wie? Kleinere huishouden
  Grootte zonneboiler? 100 liter
 • Zonneboilersoort Compact-vorm
  Doel? Tapwater verwarming
  Voor wie? Kleinere huishouden
  Grootte zonneboiler? Variërend van 75 tot 150 liter
 • Zonneboilersoort CV-Compact
  Doel? Tapwater verwarming
  Voor wie? Grotere huishouden
  Grootte zonneboiler? Variërend van 75 tot 150 liter
 • Zonneboilersoort Combi-Installatie
  Doel? Tapwater verwarming plus (deel) CV
  Voor wie? Grotere huishouden
  Grootte zonneboiler? 250 liter
 • Zonneboilersoort Grootverbruik
  Doel? Tapwater verwarming plus CV verwarming
  Voor wie? Grootverbruikers zoals bedrijven en instellingen
  Grootte zonneboiler? Naar keuze

Wat zijn de kosten en besparingen?

Kosten en besparingen voor de zonneboiler installatie zijn afhankelijk van de grootte van je huishouden. Stel je hebt een groot gezin en je wilt een zonneboiler installatie aanschaffen. Dan heb je in ieder geval genoeg warm watercapaciteit nodig. Kies dan zeker voor een zonneboiler systeem dat bestaat uit een boiler van een paar honderd liter en in ieder geval drie collectoren. Om je een idee te geven van de kosten in relatie tot de opbrengsten, hebben we het volgende overzicht voor je samengesteld:

Zonneboiler – Kosten en Opbrengsten Besparing hoeveelheid gas Besparing hoeveelheid Euro’s
100 liter zonneboiler, 1 collector (€ 2.300) 110 m3 € 72
200 liter zonneboiler, 2 collectoren (€ 3.400) 190 m3 € 125
300 liter zonneboiler, 3 collectoren (€ 5.200) 290 m3 € 190

Prijsvoorbeelden zonneboiler installatie

Inmiddels is duidelijk dat het aantal gezinsleden van invloed is op de totaalprijs van je zonneboiler systeem. Laten we twee huishoudgroottes als voorbeeld nemen:

 • Huishoudgrootte van 2 tot maximaal 3 personen
  Bestaat je gezin uit drie personen dan is het raadzaam om een zonneboiler met een opslagcapaciteit van circa 150 liter aan te schaffen. Met 2 zonnecollectoren kom je dan rond de € 3.400 als totaalprijs uit. Hier zitten alle kosten bij in: plaatsing, compleet zonneboiler systeem en materieelgebruik.
 • Huishoudgrootte van 4 tot maximaal 5 personen
  Telt je huishouden meer gezinsleden, namelijk vier tot vijf, dan is het nodig om een groter zonneboiler systeem aan te schaffen. Als aangegeven heeft deze grotere omvang betrekking op zowel de zonneboiler als het aantal zonnecollectoren. Voor een huishoudgrootte van 4 tot 5 personen adviseren wij daarom een opslagcapaciteit van 250 liter voor wat betreft de zonneboiler zelf. Het aantal zonnecollectoren dient uitgebreid te worden naar 3. Hiervoor ben je dan als totaalprijs tussen de € 4.500 tot € 5.000 kwijt.
Een veel gestelde vraag is nu wat de terugverdientijd van een zonneboiler installatiesysteem is. De terugverdientijd wordt in grote mate bepaald door zonneboiler systeem-efficiëntie, eventuele subsidieregelingen en uiteraard de energieprijs. Een grotere systeem-efficiënte heeft tot gevolg dat er meer energie bespaard wordt doordat de zonneboiler installatie precies is afgestemd op de gezinsgrootte. Om je een idee te geven hoe een terugverdientijd-berekening eruit ziet:
 • Kosten voor het complete zonneboiler installatiesysteem: € 4.000
 • Subsidie van de overheid (gemeente of landelijk): - € 150
 • Netbeheerderpremie (maximaal 40 procent van de nota): - € 1.500
 • Wat het zonneboiler installatiesysteem je feitelijk kost: € 2.350
Om de terugverdientijd te berekenen, moet je dus de feitelijke kostprijs van het zonneboiler systeem hanteren. In dit geval € 2.350. Een vierpersoonsgezin kan vervolgens uitgaan van een terugverdientijd van tussen de tien tot vijftien jaar.

Voordelen van een zonneboiler installatie

Een zonneboiler installatie biedt meer voordelen dan nadelen. Hoewel nog niet zo bekend als zonnepanelen, groeit de zonneboiler installatie daarom rap in populariteit. Misschien overweeg je inmiddels ook een zonneboiler aan te schaffen? Dan zijn dit je voordelen:

 • duurzame en onuitputtelijke bron
  de zon blijft altijd schijnen (licht is de bron voor de zonneboiler)
 • er is geen sprake van CO2-uitstoot
  bij de zonneboiler komt geen CO2 vrij (bij schaarse brandstoffen wel)
 • subsidieverstrekking door overheden
  Duurzame Energie (ISDE), Energie-Investeringsaftrek (EIA), Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en VAMIL
 • zonneboiler eenvoudig binnen bestaand systeem te plaatsen
  de zonneboiler kan op iedere warmtebron aangesloten worden
 • onderhoudsvriendelijk
  eens per jaar onderhoud plegen en eens per vijf jaar koelvloeistof vervanging
 • hogere rendementswaarde dan zonnepanelen
  water geleid erg goed vergeleken met elektriciteit (bij zonnepanelen)
 • je woning stijgt in waarde
  huizen krijgen een beter energie-label door zonneboilers
 • lagere energiekosten.

Nadelen zonneboilersysteem

Hoewel er minder nadelen dan voordelen zijn, zijn ze wel belangrijk om even te benoemen. Vooral als je nog twijfelt over de aanschaf van een zonneboilersysteem. Er zijn twee punten die als nadelig ervaren kunnen worden:

 • Zonneboilersysteem biedt geen vervanging
  Je hebt altijd nog een ketel nodig, ondanks de aanschaf van een zonneboilersysteem. Specifiek in de wintermaanden wil de zonneboiler onvoldoende capaciteit hebben. Dit heeft te maken met de zonnecollectoren. Deze vangen tijdens de wintermaanden simpelweg minder licht dan tijdens de zomerperiode.
 • Niet ieder dak is geschikt voor collectoren
  Kies je in al je enthousiasme voor een zonneboilersysteem, blijkt dat je dak niet geschikt is. Dat is niet zo fijn, maar voor sommige woningen wel de realiteit. Het oppervlakte van je dak moet in ieder geval rond de 4 m2 liggen en je moet ook geschikte dakpannen hebben. Het is verstandig om dit meteen te controleren.

Welke garantie krijg je?

Uiteraard krijg je bij de zonneboilerspecialist een garantie bij aanschaf van het installatiesysteem. Tijdens het opvragen van de zonneboiler offertes zal je merken dat hier ook de nadruk op wordt gelegd. Het is voor veel mensen een aanzienlijke investering om een zonneboiler aan te schaffen. Dan is het voor het gemoed wel zo fijn wanneer er een gedegen garantie geboden wordt. Hoe deze garantie op het zonneboilersysteem eruit ziet, lees je hier:

 • Vatgarantie-termijn
  5 jaar: kwaliteit van het systeem en installatie
 • Corrosiegarantie-termijn van het voorraadvat
  volledige garantie tot 2 jaar na aanschafdatum
  80 procent garantie in het tijdsbestek tussen 2 en 4 jaar na aanschafdatum
  50 procent garantie in de periode tussen 4 en 5 jaar na aanschafdatum
 • Zonnecollectorgarantie-termijn
  6 jaar: kwaliteit en werking (met uitzondering van glasbreuk)
 • Onderdelengarantie-termijn
  2 jaar
 • Werkzaamhedengarantie-termijn
  2 jaar: garantie op de installatiewerkzaamheden

Zelf je zonneboilersysteem installeren: verstandig of juist niet?

Als je een beetje een ervaren klusser bent, dan kun je eigenlijk prima zelf je zonneboilersysteem plaatsen. Hou er wel rekening mee dat garantie op bepaalde onderdelen, zoals deugdelijkheid van installatiewerkzaamheden, komt te vervallen. Wanneer je daar geen problemen mee hebt, kun je vrij eenvoudig je zonneboilersysteem installeren. We brengen hier de belangrijkste punten van het installatieproces onder je aandacht:

 • Alle handleidingen in het Nederlands? Leg ze klaar voordat je met de klus begint:
  handleiding voor de zonneboiler installatie (inclusief de pompbesturing, vat voor leegloop en leidingsysteem)
  handleiding voor plaatsing en installatie van de collectoren voor op het dak
  handleiding voor de ingebruikneming van het gehele zonneboilersysteem.
 • Knelkoppelingen en/of schroefkoppelingen aanleggen:
  Wanneer je ervaring hebt met het aanleggen van een waterleiding en kraan door middel van knelkoppelingen plaatsen, dan is dit voor jou voor de zonneboiler installatie gesneden koek. Dit geldt ook voor wanneer je bijvoorbeeld een radiator al eens verplaatst of aangelegd hebt. Let er op dat het water van de zonneboiler onder drukvorming warmer kan worden dan 100 graden: niet solderen dus. Je gebruikt bij de zonneboiler installatie alleen schroefkoppelingen en/of knelkoppelingen.
 • Installatie van de zonnecollectoren
  Ook bij de collectoren installatie op je dak komt ervaring van pas. Bijvoorbeeld wanneer je weleens een raam met goot hebt geplaatst. Eigenlijk is dat veel ingewikkelder, omdat je hiervoor ook nog eens een gat moet zagen voor het raam. Bij de installatie van zonnecollectoren is het alleen een kwestie van degelijk op het dak monteren. Zorg ervoor dat het collectorengeheel goed bevestigd is en niet door bijvoorbeeld weersomstandigheden losraakt.

Bespaartips voor het zonneboilersysteem

Gezien de aanzienlijke investering voor het zonneboilersysteem wil je natuurlijk het maximale rendement behalen. Onze bespaartips zijn eenvoudig te realiseren, dus bieden ze je gegarandeerd succes. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

 • Vraag bij installatie door een zonneboilerspecialist altijd meerdere offertes op. Wij adviseren je om in ieder geval 3 offertes op te vragen. Vergelijk deze offertes vervolgens grondig, want hier haal je zo een kostenverschil uit van een paar honderd euro.
 • Plaats de zonnecollectoren bij voorkeur in de richting van het zuiden. Lukt dit niet, dan kunnen ook het zuidwesten en zuidoosten opties zijn. Door de zonnecollectoren in deze richting(en) te plaatsen behaal je het hoogste rendement.
 • Plaats de zonnecollectoren ook in de juiste hoekopstelling. Dit betekent dat de hoek tussen de twintig en zestig graden moet zijn. Ook dit heeft weer een bijzonder goed effect op de opbrengst.
 • Vermijd iedere schaduwvorming op de zonnecollectoren. Lukt dit niet, probeer schaduwvorming dan zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Wil je het absoluut hoogst haalbare rendement? Kies dan voor een combisysteem van de zonneboiler installatie. Hiermee krijg je naast warmwater ook nog eens een complete huisverwarming erbij. Weliswaar is de investering wat hoger, maar dan mag je ook het maximale aan opbrengst verwachten.

Lees meer over: subsidie zonneboiler.

Bron: Zonneboiler

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven