Zonnepanelen aanmelden (bij de netbeheerder)

Direct nadat je zonnepanelen op jouw dak hebt laten installeren is het verstandig om het systeem aan te melden bij jouw netbeheerder (en energieleverancier). Hiermee geef je aan de netbeheerder aan dat je met jouw installatie zonnestroom zal terug leveren. Als de netbeheerder hiervan op de hoogte is, kan de teruglevering correct verwerkt worden op de jaarrekening die je van jouw energieleverancier krijgt.

Registreren zonnepanelen

Hoe meld ik me aan?

Je meldt jouw zonnestroominstallatie aan op de website Energieleveren.nl, welke een initiatief is van diverse (regionale) netbeheerders zoals Enexis, Stedin en Liander. Een aantal gegevens zoals jouw persoonsgegevens, postcode en huisnummer zijn hiervoor nodig. Vervolgens kun je jouw installatie aanmelden door informatie over de zonnepanelen te geven. Het gaat hierbij om het bouwjaar, het totale vermogen (Wp) en de datum vanaf wanneer de zonnepanelen in gebruik gaan (zijn genomen).

Je kunt je hier aanmelden: www.energieleveren.nl

Waarom is het nodig om mijn zonnepanelen aan te melden?

Het is niet verplicht om je aan te melden, maar het wordt wel aangeraden. Dit is van belang zodat het elektriciteitsnet optimaal beheert kan worden. Zoals al eerder genoemd is de aanmelding ook belangrijk om te kunnen salderen en de juiste terugleveringvergoeding te krijgen over het stroom dat je aan het net verkoopt. Daarnaast is het verstandig om dit tijdig te doen zodat onduidelijkheden en vragen bij het opnemen van de meterstanden voorkomen kan worden.