De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Optimizers

Steeds meer mensen die er voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen maken daarbij gebruik van zogenaamde optimizers. Deze toestellen kunnen er dan ook voor zorgen dat de opbrengst van elk zonnepaneel individueel ten volle kan worden benut. Een dergelijk systeem is dan ook bijzonder interessant voor het geval waarin één of meerdere zonnepanelen minder presteren ten opzichte van de andere. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn bij schaduwvorming. Ook wanneer er sprake is van een opstelling in diverse richtingen kan het gebruik van een optimizer een interessante meerwaarde met zich meebrengen.

Wat zijn optimizers precies?

Eigenlijk kunnen we optimizers het best omschrijven als zogenaamde MPP trackers. Deze maken het mogelijk om elk zonnepaneel individueel uit te lezen. Het aansluiten van een optimizer gebeurt zeer eenvoudig tussen de standaard DC bekabeling van de zonnepanelen. Van hieruit worden ze vervolgens aangesloten op de centrale omvormer. Het gevolg is dat er meer gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare wisselstroom. Op deze manier wordt de terugverdientijd van jouw systeem op vrij eenvoudige wijze geoptimaliseerd.

Hoeveel kosten optimizers?

Wanneer je er voor kiest om gebruik te gaan maken van optimizers is het belangrijk om te weten dat deze steeds worden verkocht in combinatie met een omvormer van hetzelfde merk. De gemiddelde kostprijs van optimizers is gelegen zo rond de €60 euro à €65 euro per stuk. Je dient er wel rekening mee te houden dat de capaciteit van je zonnepanelen hier een invloed op heeft. Wordt er voor gekozen om gebruik te maken van een set bestaande uit 16 zonnepanelen? In dat geval zal je bij het gebruik van power optimizers al snel rekening moeten houden met een extra investering van zo’n €1.000 euro. Dit betekent in de praktijk dat optimizers goed zijn voor zo’n 15% van je totale investering in zonnepanelen.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.