Schaduw

Als de zonnepanelen worden gemonteerd dan is het belangrijk dat er op een aantal zaken gelet wordt. Een van de zaken is schaduw. En het klinkt niet moeilijk, maar dat is het eigenlijk wel. Wist je dat de zon maar twee keer per jaar op dezelfde tijd op de gelijke plek staat? De zonnepanelen moeten op de juiste manier gemonteerd worden om zo een optimaal rendement te behalen. En om dat te doen is het goed om overschaduw te voorkomen. Zonnepanelen werken met ieder soort licht en schaduw is niet goed voor geen enkel zonnepaneel. Op een heldere zomerse dag in Nederland kan een zonnepaneel met het zonlicht 1000 watt per vierkante meter opleveren. En op een donkere en grauwe dag kan dit 150 watt per vierkante meter zijn. Het is dus belangrijk wanneer het helder is, dat we hier maximaal gebruik van maken.

De zonnepanelen worden in series geschakeld

Het is goed om te weten dat zonnepanelen in series worden geschakeld. Het betekent dat de spanning welke opgewekt wordt in een paneel wordt doorgeleid naar de volgende panelen en versterkt worden tot het eindelijk de omvormer bereikt.

Als op een punt de elektronen niet kunnen doorstromen dan heeft dat een effect op het uiteindelijke resultaat. Het lijkt een beetje op een opstopping op een autosnelweg. Als er een auto stopt, dan moet iedereen stoppen en ontstaat er een file. Schaduw heeft eenzelfde effect op de doorstroming van de energie. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Een plat dak en de overschaduw

Als je een plat dak hebt dan is het goed om schuine standaards, ook wel consoles genoemd, te gebruiken om de zonne-energie op te vangen. Het is vaak moeilijk om in de winter te voorkomen dat er schaduw ontstaat. Dit komt omdat de zon dan een stuk lager staat dan in de zomer. De zon is dan immers meer aanwezig op het zuidelijke halfrond van de aarde en schijnt met een andere hoek.

Op platte daken monteren we daarom zonnepanelen bij voorkeur op schuine standaards. Daarbij moet voorkomen worden dat de schaduw van de voorste rij de achterliggende rij beïnvloedt. In de winter als de zon laag aan de hemel staat, zal de schaduw van de voorste rij langer zijn dan 3,7 maal zijn eigen hoogte.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven