Zonnepanelen voor VvE

Het is volgens de Nederlandse wetgeving mogelijk om als VvE een of meerdere installaties op het dak van het appartement te plaatsen om zonnestroom op te wekken. De stroom die je opwekt wil je natuurlijk het liefst met je eigen verbruik verrekenen, want dat levert het meeste op. De VvE dient te besluiten dat het dak gebruikt mag worden voor zonnepanelen voor bewoners. Bewoners moeten zelf de zonnepanelen aanschaffen. Als er meerdere bewoners meedoen, dan kan er een omvormer op een speciale plek worden geïnstalleerd, van waar kabels door middel van speciale splitters naar de meterkasten van de bewoners worden geleid. Een omvormer neemt namelijk nog al wat ruimte in beslag, daarom is het voordeliger als er meer mensen meedoen.

Stroom voor de VvE zelf

De gemeenschappelijke ruimtes van de VvE verbruiken natuurlijk ook stroom. De lift heeft stroom nodig en ook de verlichting van het pand. Dat kan door middel van zonnepanelen opgewekt worden. De installatie van zonnepanelen en omvormer wordt rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw. Bewoners van de VvE zullen hier echter niks van merken, want zijn energierekening zal niet veranderen. Op lange termijn zullen dankzij de zonnepanelen de bijdrage die elke woningeigenaar moet inleggen lager kunnen worden omdat het appartement minder kosten heeft voor de gezamenlijke ruimtes. Een combinatie is ook mogelijk natuurlijk (zowel voor prive-gebruik als in de gemeenschappelijke ruimtes), maar dient het gebouw over aardig wat dakoppervlak te beschikken.

Nieuwe regeling van het Energieakkoord voor de VvE

VvE's kunnen zonnepanelen aanschaffen. De opgewekte energie komt daarbij ten goede aan de bewoners. De regeling die de overheid hiervoor heeft gemaakt voor VvE's heeft betrekking op de teruggave van energiebelasting. Het aantal kWh dat wordt opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak van de VvE mag €0.091 euro aan belasting worden teruggevorderd. Bovendien kunnen de kWh teruggeleverd worden aan een energiemaatschappij. Daar moet dan wel een teruglevermeter voor geplaatst worden. Om hier echter recht op te hebben is het niet toegestaan om de stroom aan de VvE zelf te leveren. Een installateur die gespecialiseerd is in zonnepanelen voor VvE'ers kan je hier natuurlijk meer over vertellen.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven