De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Vergunningen

Zonnepanelen mag je in de meeste gevallen simpelweg vergunningvrij plaatsen. Toch zijn er wel een paar eisen waar je aan moeten voldoen. Ten eerste moeten de panelen op je dak geplaatst worden. Daarnaast moeten ze geïntegreerd zijn met de omvormer. De derde regel is dat ze nergens mogen uitsteken als ze op een hellend dak komen te staan en moeten binnen de zijden van het dakvlak blijven.

Mochten ze op een plat dak komen te staan, dan moeten ze even ver als de hoogte van de panelen van het dakrand blijven. Dus als je zonnepanelen 50 cm hoog zijn, moeten ze ook 50 cm van het dakrand komen. Je mag ook geen zonnepanelen plaatsen op monumenten of door het Rijk beschermde stads- of dorpsgezichten.

Zonnepanelen in de achtertuin

Als je zonnepanelen wilt laten plaatsen in de achtertuin in plaats van op het dak van je woning, dan kan dat in sommige gevallen wel. Ze moeten dan aan twee voorwaarden voldoen. Ten eerste mag de gehele constructie niet meer dan vijf meter hoog zijn. De tweede voorwaarde is dat het aan het bestemmingsplan van je huis voldoet. Bij het voldoen aan deze twee voorwaarden mag je je zonnepanelen vrij plaatsen. Mocht je nog twijfelen, dan kan je altijd nog contact opnemen met de gemeente.

De regelgeving met betrekking tot zonnepanelen

Naast een eventuele vergunning, zijn er nog een paar regels waaraan je moet voldoen, zelfs als je geen vergunning nodig hebt. De plaatsing van zonnepanelen moet voldoen aan het bouwbesluit en burenrecht. Je buren mogen er namelijk geen hinder aan ondervinden. Daarom is het raadzaam om vooraf te overleggen met je buren, want er zijn dingen die je over het hoofd kan zien die de buren als hinderlijk kunnen beschouwen. Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.