Zonnepanelen op een schuin dak

Op een schuin dak kunnen zonnepanelen een voordeel zijn, want de hellingshoek is er al en heb je geen speciale constructies nodig die je wel nodig hebt zodra je over een plat dak beschikt. Wat een probleem kan zijn is de richting. Een dak op het zuiden geeft namelijk het meeste rendement.

De plaatsing van zonnepanelen op een schuin dak gebeurd over het algemeen als volgt. Eerst wordt de dakbevestiging van de zonnepanelen geplaatst. Dat kunnen haken zijn. Daar wordt een aluminium rails op geplaatst. Met speciale klemmen worden de panelen op de rails geklemd. Bij dakpannen wordt er eerst een frame over de pannen geplaatst voor een voordelige en stevige montage. De temperatuur van de zonnepanelen blijft op die manier laag omdat wind onder de panelen door kan. Het rendement verbeterd als de panelen niet te warm worden. Zie: rendement.

Richting van zonnepanelen

Een nadeel van een schuin dak kan de richting zijn. Een dak in een andere richting dan het zuiden kan een hoop rendement schelen, en dat is jammer. Zonnepanelen die gericht staan op het zuiden zijn de meest rendementsgevende panelen. Verlies van rendement komt daar niet voor. Maar een dak op het zuidoosten of zuidwesten geeft al gauw een verlies van vijf procent rendement op jaarbasis. Groter worden de verliezen bij een dak op het oosten of het westen. Dan verlies je al gauw twintig procent rendement. De terugverdientijd wordt hiermee flink langer.

Wat gaan jouw zonnepanelen precies kosten?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw opdracht door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met zonnepaneel installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel willen doen.