Zonnepanelen voor scholen

Daken van scholen zijn vaak geschikt voor stroomopwekking door middel van zonnepanelen. Scholen plaatsen dan ook steeds vaker zonnepanelen op hun dak. Er zijn nu al een paar honderd scholen in Nederland die zonnepanelen op hun dak hebben geïnstalleerd. Zonnepanelen leveren groene energie, wat belangrijk is voor een duurzame toekomst, dat moge duidelijk zijn. Daarnaast geeft het ook een goede aanleiding voor lessen over dit thema. Maar er zijn enkele dingen die scholen moeten weten voor ze zonnepanelen kunnen aanschaffen. Is het dak geschikt bijvoorbeeld? Wat zijn de kosten en baten? En hoe zit het met aanmelding, monitoring en onderhoud? Dat zijn zaken waar je rekening mee wilt houden.

Besparing met behulp van zonnepanelen voor scholen

Schooldaken zijn doorgaans uitermate geschikt voor zonnepanelen door het grote oppervlak. Dit biedt in de regel een hoop besparingsmogelijkheden. Onderzoek heeft uitgewezen dat scholen het niet alleen doen voor de besparing, maar ook de koppeling met onderwijs is een belangrijk element. Kinderen nemen in hun enthousiasme over duurzame energie hun kennis en ervaringen mee naar huis. Op die manier worden leerlingen, leraren, ouders en omwonende bewust van groene energie en komen ze erachter dat het goed, leuk en makkelijk kan zijn.

Duurzame energie-initiatieven

Scholen kunnen zelf met het initiatief komen voor de aanschaf van zonnepanelen, maar het kan bijvoorbeeld ook van de gemeente komen. Steeds vaker zie je ook enthousiaste ouders of lokale energiecoöperaties die naar duurzame energie streven om er werk van te maken de scholen om te toveren tot duurzame projecten. Lokale energiecoöperaties zijn bereid met scholen samen te werken om zonne-energie mogelijk te maken. Op die manier hoeven scholen het niet in hun eentje te doen, maar zijn er andere partijen en initiatieven die hen daarbij willen helpen. Dit zal dus ook enorm schelen in de aanschafprijs van de zonnepanelen. Het beste kun je op de website van de gemeente waar jouw (basis)school zich bevindt kijken naar de diverse fiscale regelingen om te achterhalen of jullie financieel gesteund kunnen worden.

Voorbeeld projecten en bestaande stichtingen

Hieronder vind je enkele voorbeelden van bestaande projecten die zich richten op zonnepanelen voor scholen.

 • Over Slim Opgewekt
  Wij heten Slim Opgewekt, natuurlijk omdat we met zonnepanelen stroom opwekken, maar vooral omdat we positief zijn over de kansen van duurzaamheid. We staan voor grote uitdagingen als het gaat om klimaatverandering of oprakende fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid om vandaag een duurzame keuze te maken. De techniek is bewezen, de business case is zeer gunstig en de kans tot duurzame bewustwording zorgt ervoor dat we het welvaartsniveau van vandaag kunnen veiligstellen voor de toekomst. Zie: www.slimopgewekt.nl
 • Over Stichting de Schooldakrevolutie
  Stichting de Schooldakrevolutie wil dat geschikte lege schooldaken zijn omgetoverd in groene stroomfabriekjes. We beschouwen zonnestroom op scholen als een cruciale aanjager van de transitie naar duurzame energie. Zie: www.schooldakrevolutie.nl
 • Over Zon@School
  Energiecoöperatie Zon@School is een initiatief van de vereniging Duurzaam Soesterkwartier (Amersfoort). De energiecoöperatie heeft als doel om duurzame stroom op te wekken door zonnepanelen bij scholen op het dak te plaatsen. Het is een zelfstandige organisatie waarin leden samen vanuit betrokkenheid geld bijeen brengen om via scholen het goede voorbeeld te geven aan kinderen.
 • Over Zon voor Scholen
  Zon voor Scholen is speciaal ontwikkeld voor scholen binnen het basis en voortgezet onderwijs. Juist daar wordt de basis voor een duurzame toekomst gelegd en dit willen we ondersteunen door het tastbaar maken van duurzaamheid. Ons doel is, om samen met deze scholen, installaties te realiseren, waarmee we bijdragen aan een duurzame toekomst. En dat duurzaamheid en financieel voordeel hand in hand gaan, blijkt uit het feit dat DVEP dit kan realiseren zonder dat de school hoeft te investeren.

Mocht je daarom als school zonnepanelen op jullie dak willen installeren, dan is het handig om hulp van een expert in te schakelen. Kom nu vrijblijvend in contact met zonnepanelen installateurs en laat je deskundig adviseren over de mogelijkheden.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven