De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Asbest en zonnepanelen

Tot het einde van de jaren ’80 was het heel normaal om asbest bouwmaterialen te gebruiken. Asbest is een verzameling van mineralen welke bestaan uit zeer kleine vezels welke eigenlijk met het normale oog niet te zien zijn. Het is een zeer sterke stof en materiaal welke tegen een stootje kan, slijtvast is en ook nog eens goed isoleert. Daarnaast was het ook een zeer betaalbaar materiaal, dat asbest.

Asbest en de gezondheid

Het is levensgevaarlijk om asbestvezels in te ademen. Asbest en de gezondheid zijn twee woorden welke niet goed samengaan. Als asbest op een verkeerde manier verwijderd wordt dan kan het nog gebeuren dat er asbestvezels vrijkomen welke ingeademd kunnen worden. Asbestvezels zitten nog steeds in materialen in gebouwen en andere bouwwerken. Als er niets mee gebeurt dan is het niet schadelijk voor de gezondheid (hechtgebonden). Als de asbest echter niet goed wordt verwijdert of intact gehouden wordt dan kunnen er asbestvezels vrijkomen. Lees verder op AsbestosWijzer.nl.

Asbest producten (waar zit het in?)

Asbest is een product wat er vele jaren is geweest. Door de jaren heen zijn er veel verschillende asbestproducten ontwikkeld. In de bouw was het een zeer populair product geweest. Asbest is namelijk licht, flexibel, ijzersterk en gemakkelijk te verwerken.

Welke asbest producten zijn er allemaal geweest?

Er zijn vele verschillende producten waarin asbest is verwerkt. Zo zijn er golfplaten welke tegenwoordig nog volop verwijdert worden. Ook is er asbest gebruikt als een folie onder de vloer. Asbest is in lijmen gebruikt. En in het cement. Ook als isolatie was asbest zeer geschikt. Er zijn daarom vele zolders afgetimmerd met asbestplaten. Gelukkig weten we nu beter en is het belangrijk om het asbest juist te verwijderen.

Het asbest verwijderen!

Vooral de asbestproducten (de asbestplaten, isolatiematerialen, ondervloeren en asbest golfplaten) worden nu volop door professionele verwijderingsbedrijven weggehaald. Als je zelf deze ook nog in je woning hebt dan kun je het beste een goed bedrijf benaderen om het asbest op de juiste manier weg te laten halen en af te laten voeren. Hierdoor voorkom je vervelende gezondheidsproblemen.

Asbest types inventarisatie

Er zijn verschillende methodes en manieren om de asbestinventarisatie uit te voeren. Het beste is het om een specialist in te schakelen welke je kan helpen om de inventarisatie uit te voeren. Er wordt onderscheid gemaakt in de soorten en types inventarisaties. Je kunt een type A laten doen, maar ook een type B, een type 0 of een type G asbestinventarisatie. Laten we ze stuk voor stuk met je doornemen.

 • Type A asbestonderzoek
  Dit onderzoek is een volledige inventarisatie van het direct waarneembare asbest of de asbest besmette zaken. Men maakt gebruik van licht handgereedschap en doet zo een onderzoek. Bij een sloopmelding wordt dit vaak gedaan.
 • Type B asbestonderzoek
  Hier gaat het om hecht gebonden toepassingen. Het is een onderzoek om niet direct waarneembare asbest houdende bronnen te ontdekken. Het is vaak een aanvullend onderzoek op basis van het eerste onderzoek.
 • Type 0 asbestonderzoek
  Dit type onderzoek wordt gedaan voor een risicobeoordeling volgens de NEN 2991. Het onderzoek wordt uitgevoerd om te ontdekken of er een blootstellingsrisico is in een gebouw dat nog in gebruik is. Het is niet geschikt om een sloopmelding aan te vragen.
 • Type G asbestonderzoek
  Dit is een aanvullend uitgebreid onderzoek op het type A onderzoek. Het is een risicobeoordeling met betrekking tot de gebruikssituatie en zal op basis hiervan een asbestbeheersplan opstellen. Hierin staat hoe er met de asbesthoudende zaken omgegaan moet worden als men ze niet wil verwijderen. Kies het juiste onderzoek voor de juiste situatie en vraag vooraf meerdere offertes aan om de kosten in beeld te krijgen.

Asbest en zonnepanelen

Bij het laten plaatsen van zonnepanelen is het altijd verstandig om na te gaan of je niet te maken zult krijgen met asbest. Bij oudere daken van schuren of andere gebouwen die gebouwd zijn voor 1993 is de kans aanwezig dat asbest verwerkt is in de constructie. Asbest is zeer gevaarlijk en dient op de juiste manier verwijderd te worden. Daarom hebben wij de volgende websites AsbestosWijzer.nl en Asbest-Subsidies.nl voor je gevonden met meer informatie over dit onderwerp. En kun je tevens asbestverwijderaars inschakelen indien asbest aanwezig is.

Lees alles over asbest.

Zonnepanelen en asbest zijn een goede combinatie! Het klinkt misschien niet direct logisch, tot je weet dat vanuit de overheid en de provincies verschillende subsidie programma’s zijn om asbest te vervangen en om dan op het nieuwe dak zonnepanelen te plaatsen. Het programma heet ook wel ‘Asbest Eraf, Zonnepanelen Erop’.

Iets voor jou?

Misschien heb jij wel een grote schuur of hal waar ook nog asbest in is verwerkt. Het is dan slim om nu in 2018 gebruik te maken van de regelingen. In sommige provincies wordt de subsidie voor asbest verwijderen en zonnepanelen plaatsen nog voortgezet, maar kan het echter wel zijn dat het budget op is.

Wat kost het asbest verwijderen en zonnepanelen plaatsen?

Als je het asbest wilt laten verwijderen dan kun je dit het beste laten doen door een asbest verwijderingsbedrijf. Het laten plaatsen van de zonnepanelen kun je veel beter laten doen door een specialist van zonnepanelen natuurlijk.

Om de kosten te ontdekken kun je het best bij meerdere partijen van zowel het asbest verwijderbedrijf als het zonnepanelen bedrijf een offerte opvragen. Je kunt hierna de beste offertes eruit halen om zo een nieuw dak en nieuwe zonnepanelen te krijgen. Voor het nieuwe dak kun je natuurlijk ook hetzelfde doen! Vervolgens ben jij dan de spil om alles goed te coördineren.

Asbest kosten verwijdering

Als je asbest hebt in je woning dan is het belangrijk om te weten of het noodzakelijk is om het te verwijderen. Als dit het geval is dan kom je al snel bij de vraag wat de kosten asbestverwijdering zijn.

Een algemene benadering

De meest eenvoudige benadering om erachter te komen wat de kosten van verwijdering zijn is simpelweg door te kijken wat de algemene kosten zijn. Je kunt een inventarisatie voor ongeveer €350 euro laten doen. Het laten verwijderen van asbest in een ruimte van 35 vierkante meter zal rond de €750 euro kosten. Het is hierdoor al gemakkelijk om een aardig beeld te hebben van de kosten van het verwijderen van asbest.

Een nauwkeurigere benadering

Je vraagt bij meerdere asbestverwijderingsbedrijven een offerte op. Hier kun je zonder kosten en op een gemakkelijke manier in een keer achter komen. Je hoeft dan niet iedere keer alles opnieuw in te vullen. Je krijgt van verschillende bedrijven een offerte en je kunt dan gemakkelijk de prijzen en ook de garantievoorwaarden met elkaar gaan vergelijken.

Kies voor kwaliteit en niet de laagste prijs!

Het is belangrijk om vooral te kijken naar de kwaliteit welke de verschillende asbest aanbieders je kunnen geven. Ontdek de mogelijkheden en zie hoe de hoogste prijs niet altijd de beste kwaliteit biedt en ook hoe de laagste prijs niet altijd de minste kwaliteit aanbiedt.

Bron:

> Kenniscentrum InfoMil
> Asbestwegwijzer van Kenniscentrum InfoMil
> Rijksoverheid
> Asbest
> Arboportaal over asbest
> Atlasleefomgeving
> Stichting Certificatie Asbest Ascert
> Inspectie leefomgeving over asbest
> Landelijk Asbestvolgsysteem

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.