Je kunt met een zonneboiler ook je zwembad opwarmen. De warmte die door de zonnecollector opgevangen wordt, wordt naderhand overgedragen op een vloeistof met antivries onder het oppervlakte van de panelen. Daarna wordt het een watervat ingepompt, waardoor het water verdeeld wordt en verwarmd. Door een naverwarmer kan het zwembadwater verwarmd worden.
Hoeveel collectoroppervlak er nodig is om een zwembad te verwarmen met behulp van de zon is een van de meest gestelde vragen bij zwembadverwarming. Om dit te kunnen bepalen moet je uitgaan van het oppervlakte van het zwembad, niet van de inhoud. Een groot deel van de warmte gaat verloren door uitstraling en verdamping en dat is jammer. Daarom is het verstandig om het zwembad af te dekken als er niet wordt gezwommen. Langs de zijkanten en de bodem gaat in verhouding een stuk minder warmte verloren. De zwembadverwarming heeft als taak het verlies van warmte compenseren. Een klein handigheidje dat je kunt gebruiken om na te gaan hoeveel collectoren er op je dak benodigd zijn is om zo een 50% tot 80% van het oppervlak van je zwembad aan te houden. Dus is jouw zwembad 15 m2? Dan heb je zo een 7 m2 aan collectoren op het dak nodig. Dit zijn er aardig wat. Houd hier dus rekening mee.
Als je alleen je zwembad wilt verwarmen met zonne-energie, dan zijn er goedkope, kunststof zonnecollectoren die goed bestand zijn tegen chloor, waardoor je het zwembadwater in grote hoeveelheden rechtstreeks door de collectoren kan pompen. Dat kan vaak ook al met je bestaande filterpomp, wat de kosten nog verder verminderen. Dit kan als de zonnecollectoren niet hoger dan zes meter boven het wateroppervlakte geplaatst worden. Een klep die elektrisch bediend wordt bepaalt of het water terug naar het zwembad wordt gepompt of verwarmd wordt via zonnecollectoren. Als sensoren meten dat het water te koud is opent de klep naar de zonnecollectoren. Het beste kun je je laten adviseren door specialisten die je hier graag meer over vertellen.
Vergelijk het aanbod
Wil je weten wat de mogelijkheden en de prijzen zijn? Vergelijk 4 installateurs in jouw regio.
• Must-reads
- 6 voordelen
- Zonnepanelen kopen
- Aandachtspunten aankoop
- Aandachtspunten gebruik
• Algemeen
- Zonnepanelen
- Installatie
• Veelgestelde vragen
- Hoe werken zonnepanelen?
- Hoeveel panelen?
- Hoe vergelijken?
- Is er garantie?
- Stroom terugleveren?
- Levensduur zonnepanelen?
• Geldzaken
- Prijzen
- Kosten
- Montagekosten
- Rendement
- BTW-regeling
- Subsidies
- Offertes vergelijken?
Vergelijk zonnepaneelbedrijven