De website www.zonne-energiegids.nl maakt gebruik van cookies. Kom hier meer te weten over ons cookiebeleid.

Main menu

Dunne film zonnepanelen

Dunne film zonnepanelen worden ook wel amorf silicium panelen genoemd (ook amorfe zonnepanelen genoemd). Dunne film is een van de vier soorten die momenteel op de markt te koop zijn. De andere soorten zijn: monokristallijn, polykristallijn en glas-glas panelen. Iedere soort heeft weer andere eigenschappen. Het type zonnepaneel speelt een grote rol bij het rendement dat je kunt behalen en de uiteindelijke prijs van het systeem. Voordat je een keuze maakt, is het verstandig om je in te lezen over de kenmerken, de voor- en nadelen voor elk soort paneel.

Eigenschappen

Amorf zonnepanelen worden gemaakt van amorf silicium en bevatten geen kristallen. Dit type zonnepaneel is vanwege de afwezigheid van kristallen erg buigzaam. Hierdoor kan het in bouwmaterialen verwerkt worden. Je kunt dit type namelijk als een soort rol produceren vanwege de flexibiliteit. Amorf PV-panelen worden nauwelijks gebruikt in Nederland voor systemen op het dak. Deze soort heeft een laag rendement en is vooral bruikbaar als er een klein vermogen nodig is. Hierbij kun je denken aan campers, woonboten of vakantiehuisjes. Amorf panelen worden ook veel gebruikt voor horloges en rekenmachines. Dit type gaat minder lang mee. De levensduur ligt rond de 15 jaar.

Dunne film zonnepanelen in vergelijking met de ander soorten

In de onderstaande tabel staan de verschillende soorten PV-panelen op een overzichtelijke manier weergegeven. Zoals je kunt zien zijn de andere soorten duurder dan amorf PV-panelen. Het rendement van deze soort is dan ook het laagst. Monokristallijn, polykristallijn en glas-glas panelen zijn niet alleen duurder, maar hebben ook een hoger rendement.

Soort Kosten Rendement Pluspunt
1) Monokristallijn Duurder dan polykristallijn en dunne film Zeer hoog Geschikt voor kleine daken, want er is minder m2 van nodig
2) Polykristallijn Goedkoper dan monokristallijn Goed Ideaal voor grote oppervlaktes
3) Dunne film Goedkoper dan monokristallijn Laag Buigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glas Duurder dan andere soorten Zeer hoog Langere levensduur

Wat gaan zonnepanelen jou precies kosten?

Benader meerdere installateurs uit jouw regio en laat je deskundig adviseren. Krijg daarnaast gratis prijsopgaven met het te behalen rendement toegestuurd. Vergelijk het aanbod en kies voor de beste deal om te besparen op je aankoop van zonnepanelen. Vraag daarom nu offertes op.

Over ons

Wij willen het gebruik van zonne-energie installaties in Nederland stimuleren. Bekijk pagina: over ons.

Vrijblijvend advies?

Kom in contact met installateurs en maak gebruik van onze offerte service. Vraag zonnepaneel offertes op.

Ben jij installateur?

Meld je bedrijf dan aan voor het leadprogramma.

Feedback

Terugkoppelen? Niet gevonden wat je zoekt? Geef het hier door.