6 voordelen zonnepanelen

Het investeren in een zonnestroominstallatie brengt veel voordelen met zich mee. Zonne-energie is namelijk duurzaam en schoon. In tegenstelling tot andere energiebronnen is de zon onuitputtelijk. Wanneer je erover nadenkt om zonnepanelen aan te schaffen, wil je natuurlijk eerst meer weten over de toegevoegde waarde van zo een installatie op jouw dak.

Bekijk ook:

Een zonnestroomsysteem is nou eenmaal een dure investering. Bij het maken van grote beslissingen is het handig om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen. Hier kun je meer informatie vinden over de voordelen van zonnepanelen.

Plat dak voorbeeld zonnepanelen

De belangrijkste voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie is net als bijvoorbeeld windenergie erg milieuvriendelijk. Je gebruikt namelijk gratis zonlicht (of wind) om energie op te wekken. Bovendien verkleinen PV-panelen de CO2-uitstoot van jouw huishouden. Door over te stappen op groene energie, draag je een steentje bij aan een duurzame toekomst. Het feit dat een zonnestroominstallatie goed is voor het milieu is een van de voornaamste redenen om erin te investeren.

Een zonnestroominstallatie is daarnaast ook gunstig voor de energierekening. Je gaat direct besparen, omdat je zelf energie opwekt en dus niet afhankelijk bent van de fluctuerende energieprijzen. Binnen een jaar of 6-8 heb je een zonnestroomsysteem met 14 panelen al terugverdiend. Zie ook pagina: rendement zonnepanelen. En laat installateurs je ook meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Een rendabele investering

Met diverse fiscale regelingen en subsidies kun je de terugverdientijd zelfs iets verkorten. Particulieren kunnen nu gebruik maken van de BTW-regeling en bedrijven kunnen gebruik maken van diverse zakelijke subsidies. De levensduur van een zonnestroomsysteem ligt rond de 25 jaar. Dit houdt in dat je nog ruim 15 jaar kunt profiteren van jouw investering in zonnepanelen. Als je meer energie opwekt dan dat je daadwerkelijk verbruikt, kun je het stroomoverschot tevens terugleveren (verkopen) aan het net. Dit heet salderen.

Een ander voordeel is dat zonnepanelen de waarde van je huis verhogen. Een zonnestroominstallatie verlaagt namelijk de maandlasten van een huis en de energielabel stijgt. Wist je dat steeds meer bouwbedrijven zonnepanelen op het dak van nieuwbouw plaatsen om aan de strenge EPC-normen te voldoen? Met zonnepanelen kunnen ze namelijk tegen relatief lage kosten en met weinig moeite de EPC verlagen (als je dit bijvoorbeeld zou vergelijken met nog betere isolatie o.i.d..) Zonnepanelen zijn namelijk binnen een halve werkdag geïnstalleerd en direct klaar voor gebruik.

Voorbeeld zonnepanelen schuin dak

De 6 voordelen opgesomd

De 6 voordelen van zonnepanelen kunnen op de volgende manier opgesomd worden:

  1. Goed voor het milieu
    Met zonnepanelen kun je veel CO2-uitstoot besparen en dat is natuurlijk weer goed voor het milieu. Per m2 paneel kun je jaarlijks zo een 60 kilogram aan CO2-uitstoot besparen. Houd er wel rekening mee dat tijdens de productie van de panelen veel energie nodig is en bepaalde zware metalen gebruikt worden. Grote zonnepaneel fabrieken gaan hier goed mee om en zullen dan ook hun best doen om het milieu zo min mogelijk te belasten.
  2. Energierekening verlagen
    Met zonnepanelen kun je je energienota verlagen en dus geld besparen. Om het gemiddeld verbruik van een Nederlands huishouden te voorzien zijn 16 zonnepanelen nodig, maar wordt het altijd aangeraden om te streven naar een opbrengst dat minder is dan het jaarlijkse verbruik. Dit heeft te maken met het feit dat alle kWh's boven het verbruik tegen een erg lage vergoeding bij de energiemaatschappij ingekocht worden. Gezien de aanschafkosten van de extra panelen is dit niet aan te raden. Je zou dus met een kleiner systeem zo een €600 euro tot €850 euro op jaarbasis kunnen besparen.
  3. Waarde van huis hoger
    Met zonnepanelen gaat de waarde van je woning direct omhoog omdat de EPC verbetert. Het huis verbruikt minder energie en krijgt automatisch een betere energielabel. Huizen met een betere energielabel zijn niet voor niets 'makkelijker' te verkopen. Of tenminste, duurzame woningen zijn erg in trek op de huizenmarkt.
  4. Rendement hoger dan een spaarrekening
    Gezien de erg lage rentetarieven is het een feit dat je spaargeld elk jaar eigenlijk minder waard wordt omdat de inflatie hoger is dan wat je aan rente van de bank ontvangt (plus alles wat je aan belasting moet betalen boven het rentevrije voet in Box 3). De meningen verschillen, maar een zonnepaneel systeem met 14 panelen heeft een rendement van tussen de 4.5% en 7% volgens bepaalde bronnen zoals Milieu Centraal en Stichting Zonnestroom Monitoring. De dagen dat een bank zoveel aan rente over spaargeld betaalde ligt natuurlijk erg ver in het verleden.
  5. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug
    Als je een zonnepaneel systeem komt verdient het in principe zichzelf altijd terug. Na een terugverdientijd van ongeveer 6 tot 8 jaar zullen de panelen tot het einde van de levensduur zonnestroom opwekken. In de tussentijd is er na ongeveer 10 tot 15 jaar enkel een nieuwe omvormer nodig. Alles na de terugverdientijd kan aangemerkt worden als 'gratis' energie.
  6. Minder afhankelijk van energieleveranciers
    Omdat je zelf in bijna je volledige stroomverbruik kunt voorzien ben je minder afhankelijk van energieleveranciers en de stroomtarieven die zij berekenen. Dit tarief is veelal afhankelijk van de olieprijzen. Met een zonnepaneel systeem kun je er dus vanuit gaan dat je tussen de 20 tot 25 jaar op een stabiele manier in een groot deel van jouw energiebehoefte kunt voorzien. Houd alleen wel rekening met gezinsuitbreiding zodat je altijd net minder dan je verbruik aan stroom kunt opwekken.

Zonnepanelen hebben natuurlijk ook enkele nadelen. Bekijk de nadelen zonnepanelen hier.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven