Aantal zonuren in Nederland

Zonnekaart aantal zonuren NederlandZonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, maar wat als de zon niet vaak schijnt? Zoals we allemaal weten is Nederland geen tropisch oord waar we vaak mogen genieten van het zonnetje. Toch is het aantal zonuren in Nederland genoeg om flink wat energie op te wekken. En kun je met een gemiddeld systeem makkelijk in 75% van je stroombehoefte (zonnepanelen; 14 panelen) en 50% van je warm waterbehoefte (zonneboiler; 2 collectoren) voorzien.

Zonuren

Op de kaart staan de donkere gebieden voor meer zonuren. Gemiddeld wordt er in het westen van het land meer zonnestraling opgevangen dan in het oosten. Jaarlijks schijnt de zon, volgens de KNMI, gemiddeld tussen de 1500 en de 1550 uur (min: 1400 uur & max: 1700 uur). Een jaar telt 8760 uren. Er valt gemiddeld 2,5 kWh per m2 aan energie (0,5 kWh per m2 in december en 4,5 kWh per m2 in juli/augustus).

Gelukkig is dit ruim voldoende om met een paar panelen je huishouden te voorzien van zelf opgewekte energie. Op de website van het KNMI kun je ook per maand en per jaar bekijken hoe zonnig het in jouw gemeente geweest is. Er zijn volle en gewone zonuren. Een vol zonuur is de hoeveelheid energie die er op een wolkenloze, zomerse dag binnen een uur op een stuk valt dat op de zon gericht is. Dat is ongeveer 1 kWh per vierkante meter. Bij gewone zonuren worden overdag de bewolkte uren wel meegeteld.

Factoren die het aantal zonuren beïnvloeden:

  • Bewolking
  • Lengte van de dag
  • Positie van de zon
  • Intensiteit van de zon

Zonnepanelen werken niet alleen op zonnestraling maar ook op normaal daglicht. Het is fout om te denken dat zonnecollectoren en zonnepanelen alleen energie produceren als de zon schijnt. Beide producten werken namelijk op zonlicht, wat ook bij bewolking ruimschoots aanwezig is (anders zou het tijdens bewolkt weer zo donker als de nacht zijn). Ook water verwarmen of zonnestroom produceren buiten de zomermaanden is dus geen probleem.


Instraling

Het is dus beter om te kijken naar de instraling. Zonnepanelen werken zoals beschreven ook op bewolkte dagen, omdat er dan nog steeds licht is. Vandaar dat zonuren minder belangrijk zijn dan de instraling. Er moet hierbij gekeken worden naar direct licht en diffuus licht. Direct licht komt rechtstreeks van de zon, diffuus licht raakt eerst de wolken. Metingen wijzen uit dat bij een onbewolkte dag zo’n 80% bestaat uit direct licht, en 20% uit diffuus. Op een zonnige dag in de zomer valt er voor 4-4,5 kWh per vierkante meter aan energie, maar bij bewolkt weer in de winter kan dat tussen de 0,5 kWh en de 0,8 kWh per vierkante meter zijn. Dit is misschien niet heel veel maar het is dus bewezen dat zonnepanelen ook tijdens bewolkt weer geld opleveren.

Laat installateurs je meer vertellen over de mogelijkheden. Vraag gratis offertes op.

Wat kosten zonnepanelen?

Achterhaal de exacte kosten voor jouw zonnepanelen door gebruik te maken van onze offerte service. Laat je gegevens achter en kom in contact met installateurs die je graag een vrijblijvend voorstel doen.

Gratis en vrijblijvend offertes vergelijken

Vind de beste vakman...

Vergelijk zonnepaneelbedrijven